15.3 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

Slovenski policisti bodo dobili električne paralizatorje

Slovenska policija bo v prihodnjih dneh dobila 20 električnih paralizatorjev s kamero. Sledi urjenje, nato pa bodo električne paralizatorje razdelili policijskim enotam. Primarno jih bodo uporabljale interventne patrulje. Za posamezni paralizator z opremo bo policija odštela 4661 evrov z DDV, poroča današnji Dnevnik.

Električni paralizatorji, katerih uporabo je omogočila zadnja novela zakona o nalogah in pooblastilih policije, bodo že v kratkem postali tudi slovenska realnost. Podjetje Lab Commerce je kot edini ponudnik na razpisu dobilo 129.686 evrov vreden posel, ki poleg 20 električnih paralizatorjev s kamero v vrednosti 93.232 evrov vsebuje še dobavo 60 kamer v vrednosti 36.454 evrov za osebno uporabo policistov – tako imenovanih telesnih kamer za snemanje postopkov, navaja časnik Dnevnik.

“Električni paralizatorji bodo opremljeni s kamerami, dodelili jih bomo policistom, ki večinoma opravljajo interventne naloge in so tako najbolj izpostavljeni. Začetek uporabe je predviden po izvedbi usposabljanja za policiste, kar glede na vse postopke pomeni prihodnje leto,” je za časnik pojasnila Vesna Drole z generalne policijske uprave.

Po besedah ustanovitelja in prokurista družbe Lab Commerce Petra Sekavčnika bodo policiji dobavili 20 paralizatorjev taser X2 vodilnega ameriškega proizvajalca Axon. Tovrstni paralizatorji imajo dve kartuši z elektrodama in omogočajo dva zaporedna strela. Opremljeni so s kamero, ki je ves čas aktivna. Do vklopa se posneto ne shranjuje, temveč presnemava, na paralizatorju pa je mogoče nastaviti, kakšen časovni interval posnetka pred vklopom in njegovo uporabo naj se kljub temu shrani. Namen tega je, da se posname tudi dogajanje pred uporabo kot dokaz, da je bila njegova uporaba upravičena.

Opremljenost paralizatorja s kamero je tudi eden izmed zakonskih pogojev. Zakon prav tako nalaga, da se vsakršna uporaba paralizatorja elektronsko zabeleži.

Pravila za uporabo električnih paralizatorjev predvidevajo streljanje z elektrodami. Izjemoma, če bo streljanje neuspešno, pa jih bodo policisti lahko uporabili tudi z neposrednim pritiskom na osebo. V vsakem primeru bodo morali v najkrajšem možnem času zagotoviti zdravniški pregled onesposobljene osebe.

Notranje ministrstvo je sprva predvidelo bolj ohlapna pravila pri uporabi elektronskega orožja, ki človeka onesposobi in predstavlja tudi velik šok za telo, po protestu zagovornikov človekovih pravic in pravosodnega ministrstva pa so v zakon zapisali tudi naštete varovalke, ki omejujejo njegovo uporabo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine