8.2 C
Ljubljana
sreda, 14 aprila, 2021

Slovenski medijski James Bond je – Suzana Perman! Čeprav objavlja tajne informacije Sove, ni bila nikoli ovadena!

Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova) je v ponedeljek vložila kazenske ovadbe zoper neznane in najmanj enega znanega storilca, in sicer zaradi suma nezakonite izdaje tajnih podatkov po nadzoru Knovsa na agenciji. Spomnimo se samo poletnega škandala, ko je POP TV preko Sove javnosti izdal tajne obveščevalne podatke glede afere prisluhi hrvaškemu patru Ivanu Tolju, te pa so želeli podtakniti bosanski obveščevalni službi. Identičen primer zlorabe obveščevalnih podatkov, pa vendar so po veliki blamaži afero medijsko hitro utišali. Prav tako so umolknili organi pregona.

 

Delovanje Sove in največje komercialne televizije POP TV se je zopet izkazalo za škandalozno. V nedeljo je presenetil slovensko javnost tvit zvezdnice informativnega programa 24ur Suzane Perman, ki je pompozno napovedala, da bo Sova sprožila kazensko ovadbo zoper neznano osebo in eno znano osebo v zvezi z zaposlitvijo Šarčeve prijateljice. POP TV pa je postalo drugo ime za odtekanje informacij slovenske tajne službe iz vlade Marjana Šarca.

Toda prvič se je njihovo sodelovanje izkazalo v poletnih mesecih ob prisluhih hrvaškemu patru Ivanu Tolju. Zaradi njihove panike se je moral sestati Svet za nacionalno varnost. Prisluhi bojda niso imeli nobene večje varnostne grožnje za Slovenijo, poročanje POP TV o tej aferi pa je potekalo v smislu, kot da se bo Slovenija zdaj zdaj pripravljala na novo vojno s Hrvaško.

Je bil kdo na POP TV ovaden zaradi izdaje Sovinih informacij?
Pretkani načrt med Damirjem Črnčecem in POP TV je padel v vodo, saj noben medij ni resno nasedel navidezni provokaciji, ki sta si jo privoščila omenjena akterja. Zgodbo z veliko manj vpliva in odmeva, kot so postali “domnevni prisluhi” bosanske tajne policije, pa je vladajoča garnitura Šarca prikazala kot novo vojno. Največja cvetka v celotni zadevi je bila zloraba sklica Sveta za nacionalno varnost, kjer so debatirali o tem, kako je bila neka komercialna televizija izpostavljena domnevnim pritiskom hrvaških oblasti. Zanimivo je postalo, ko je primer preiskovanja prisluhov – kako so prišli na POP TV – prevzel sam Nacionalni preiskovalni urad (NPU).

Tjaša Slokar Kos (Foto: FB)

Preiskovalci so se oglasili tudi pri urednici informativnega programa Tjaši Slokar Kos, življenjski sopotnici razvpitega Draga Kosa, vendar iz tega ni bilo nič. V preiskavi je bil udeležen Damir Črnčec, Šarčeva desna roka, a ker gre za Šarčevega človeka z vrha vlade, je vse potonilo v pozabo.

Še vedno namreč nihče od pristojnih ni pojasnil, kako so posnetki prisluškovanja Ivanu Tolju iz Sove prišli na največjo komercialno televizijo POP TV, in še vedno ni epiloga preiskovanja odtekanja informacij, čeprav gre za kaznivo dejanje izdaje tajnih podatkov. Kot kaže, Sova v svoji ranljivosti raje lovi namišljene žvižgače iz opozicije, saj je blamaža z nezakonito zaposlitvijo Šarčeve dobre prijateljice dodobra načela ugled slovenske obveščevalne službe in vlade. Ovadba pa je zadnji manever direktorja Rajka Kozmelja pred koncem njegove kariere na Sovi, pri čemer mu uslužno pomagajo na POP TV. Oglaševalski milijoni državnih podjetij so zanje namreč preveč pomembni, da bi izpustili to priložnost.

Samo Samec

Zadnje novice

Sorodne vsebine