-0.5 C
Ljubljana
sreda, 8 februarja, 2023

Slovenska vojska vabi k sodelovanju v svojih vrstah

Slovenska vojska (SV), ki omogoča možnosti za zaposlitev mladim do 27. leta starosti, vabi k vključitvi v svoje vrste. Letos se ji lahko pridruži 630 novozaposlenih pripadnic in pripadnikov stalne sestave. V pogodbeno rezervno sestavo se lahko letos vključi približno 500 novih pripadnikov, so sporočili z ministrstva za obrambo.

V stalni sestavi SV se lahko zaposlijo kandidati, stari od 18 do 27 let. Vsi, ki s SV sklenejo pogodbo o zaposlitvi kot pripadniki stalne sestave, prejmejo tudi finančno nagrado v višini do pet povprečnih bruto plač na zaposlenega v Sloveniji.

Pogodbe o služenju v rezervni sestavi lahko sklenejo kandidati, stari do 45 oziroma 55 let, na trimesečno prostovoljno služenje vojaškega roka pa lahko pridejo kandidati, stari od 18 do 27 let. Različne oblike sodelovanja v SV so mogoče ob izpolnjevanju pogojev, ki so natančneje opisani na spletni strani postanivojak.si.

SV se v zadnjih letih srečuje z vse večjim kadrovskim primanjkljajem. Trenutno je že približno 1200 pripadnic in pripadnikov manj od predvidenega števila. V letošnjem letu se je zaposlilo 70 novih pripadnic in pripadnikov. SV glede na nespremenjen obseg nalog, ki izhajajo iz predpisov na obrambnem področju, in skladno z odločitvami DZ in vlade z razpoložljivimi kadri stalne sestave ne more več uresničevati vseh nalog, so zapisali na ministrstvu.

Načelnik Generalštaba SV generalmajor Alan Geder je zato odločil, da bo na opravljanje vojaške službe v miru vpoklical pripadnike pogodbene rezervne sestave. Vrste SV od maja dopolnjuje 291 pripadnic in pripadnikov rezervne sestave, ki so selektivno vpoklicani od enega do šestih mesecev. Pripadniki pogodbene rezervne sestave opravljajo podporne naloge, varujejo vojaške objekte, sodelujejo pri širšem varovanju državne meje in preostalih vojaških nalogah skladno s svojo usposobljenostjo. SV tako v tem času lahko opravlja že načrtovane naloge v nespremenjenem obsegu.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine