19.7 C
Ljubljana
četrtek, 8 junija, 2023

Slovenska škofovska konferenca proti zmanjšanju socialnih pravic verskih uslužbencev

Piše: C. R., STA

Spremembe zakona o verski svobodi, ki jih je v javno razpravo posredovalo ministrstvo za kulturo, bodo za vsaj 40 odstotkov zmanjšale že pridobljene socialne pravice verskih uslužbencev, opozarjajo v Slovenski škofovski konferenci (SŠK). Temu nasprotujejo in opozarjajo, da je bil predlog pripravljen brez dialoga z verskimi skupnostmi.

Ministrstvo je namreč 10. marca v javno razpravo posredovalo predlog sprememb zakona o verski svobodi, s katerim bi država prispevke za socialno varnost za verske uslužbence z zdajšnjih 48 zvišala na 60 odstotkov povprečne slovenske plače. Bi pa z uveljavitvijo zakona prenehala veljati uredba, po kateri je država prispevke od povprečne plače krila v celoti. Tako spremembe zakona po navedbah SŠK pomenijo vsaj 40-odstotno znižanje že pridobljenih pravic.

Temu v SŠK nasprotujejo in opozarjajo, da je ministrstvo predlog sprememb pripravilo brez predhodnega socialnega dialoga z verskimi skupnostmi. “Z odsotnostjo omenjenega dialoga o tem vprašanju se v primeru Katoliške cerkve pod vprašaj postavlja izvajanje drugega odstavka 14. člena sporazuma med Republiko Slovenijo in Svetim sedežem o pravnih vprašanjih, ki določa, da si bosta Republika Slovenija in Sveti sedež prizadevala obravnavati vsa odprta vprašanja, ki niso predmet sporazuma, z namenom njihove sporazumne rešitve,” so zapisali.

V SŠK pričakujejo, da bo dialog o odprtih vprašanjih potekal redno in v dobri veri. V ta namen tudi predlagajo čimprejšnje srečanje predsednika SŠK s ministrico za kulturo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine