4 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Slovenska škofovska konferenca odgovarja iniciativi Dovolj.je, tožilstvo v Murski Soboti pa odstopilo od pregona duhovnika

Okrožno državno tožilstvo v Murski Soboti je 24. junija 2019 obvestilo Ekspertno skupino za reševanje spolnih zlorab pri Slovenski škofovski konferenci (SŠK), da je zaradi zastaranja zavrglo kazensko ovadbo zoper duhovnika, ki ga je škofu Škofije Murska Sobota naznanila civilna iniciativa Dovolj.je.
 
SŠK ob tem poudarja, da je preiskovanje sumov kaznivih dejanj potrebno prepustiti strokovnosti in diskretnosti policije, državnega tožilstva in preiskovalnih sodnikov. S takšnim pristopom se je mogoče izogniti dodatnemu trpljenju žrtev, stigmatizacije okolice (zlasti mladoletnih oseb) in vnaprejšnji moralni obsodbi domnevnih storilcev, ki jih povzroča zlasti medijsko izpostavljanje domnevnih kaznivih dejanj v javnosti.
 
Kot so še sporočili, so se na SŠK seznanili z včerajšnjo izjavo civilne iniciative Dovolj.je ter številom prijav domnevnih primerov spolnih zlorab. “V okviru Ekspertne skupine za reševanje spolnih zlorab pri SŠK so od leta 2009 prejeli 18 prijav in obravnavali 14 primerov. V skladu z navodili slovenskih škofov vse utemeljene primere suma storitve spolne zlorabe ekspertna skupina posreduje na policijo oz. državno tožilstvo, prav tako pa k temu spodbuja tudi žrtve. Ekspertna skupina trenutno obravnava šest primerov, ki so bili prijavljeni s strani omenjene iniciative in jih je posredovala na policijo. V enem primeru je dobila od državnega tožilstva že sporočilo o zavrnitvi kazenske ovadbe zaradi zastaranja. Glede drugih prijav pa še čaka na odziv pristojnih državnih organov. Žrtve ki to želijo, se lahko vedno obrnejo na ekspertno skupino za psihološko pomoč. Prav tako jim posreduje vse informacije glede cerkvenega postopka, ki ga vedno vodi škof in ne ekspertna skupina. Na osnovi navedenega na SŠK ocenjujemo, da ekspertna skupina deluje v okviru svojih strokovnih pristojnosti in v skladu s civilno in cerkveno zakonodajo. Ekspertna skupina je predstavnike omenjene iniciative povabila na srečanje z namenom, da jim pojasni svoj način načinom dela in pristojnostmi. Civilna iniciativa Dovolj.je se na to vabilo še ni odzvala,” je zapisano v sporočilu za javnost Slovenske škofovske konference.

Zadnje novice

Sorodne vsebine