17.2 C
Ljubljana
četrtek, 21 septembra, 2023

Slovenska karitas za pomoč prizadetim v Turčiji in Siriji doslej zbrala več kot 350.000 evrov

Piše: C. R., STA

Slovenska karitas je za pomoč prizadetim v uničujočem potresu v Turčiji in Siriji doslej zbrala 357.685 evrov. Preko Caritas Internationalis je za nujno pomoč Turčiji in Siriji doslej za vsako območje nakazala po 110.000 evrov, so danes sporočili iz Slovenske karitas, ki z zbiranjem sredstev za pomoč prizadetim nadaljuje.

Kot so sporočili, je poleg te pomoči v sklopu triletnega humanitarnega strateškega partnerstva ministrstvo za zunanje in evropske zadeve Slovenski karitas za pomoč prizadetim v potresu v obeh državah namenilo 100.000 evrov.

Slovenska karitas se pri tem vsem zahvaljuje za izraženo solidarnost in sočutje z ljudmi, ki so ob potresu izgubili svoj dom in vse imetje ter bodo daljše obdobje popolnoma odvisni od pomoči drugih. Karitas Sirija prosi mednarodno skupnost tudi za odpravo sankcij, da bo pomoč pravočasno prišla do najbolj ranljivih.

Sodelavci mreže Karitas na terenu v obeh državah vsakodnevno najranljivejšim pomagajo iskati varna zatočišča in jim delijo osnovno humanitarno pomoč. Ta je doslej dosegla že okoli 2.500 družin

V Turčiji je v potresu prizadetih več kot 13 milijonov ljudi, številna prizadeta naselja so že zapuščena, mnogi se odseljujejo in iščejo varno zatočišče v drugih krajih Turčije. Tudi v Siriji se število ljudi, ki jih je prizadel potres, povečuje iz dneva v dan, poudarjajo na Slovenski karitas.

Prizadeti potrebujejo hrano, pitno vodo, plenice, higienske pripomočke in zdravila, pa tudi varno zatočišče, odeje, žimnice, topla oblačila in sanitarije ter tudi grelnike in gorivo zanje. Potrebujejo pa tudi psihosocialno pomoč, saj so doživeli velike travmo, opozarjajo v Slovenski karitas. V začasnih zavetiščih so poleg drugih ranljivih skupin številni otroci in tudi nosečnice, ki potrebujejo posebno skrb.

Vsi, ki želijo pomagati preko Slovenske karitas, lahko sredstva nakažejo na njen račun (Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana), številka SI56 0214 0001 5556 761 (namen: potres Turčija-Sirija, sklic: SI00 626).

Preko Slovenske karitas je mogoče pomagati tudi s sporočili sms. V tem primeru se na številko 1919 pošlje sporočilo KARITAS5 ali KARITAS10. S prvim se daruje pet, z drugim pa 10 evrov.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine