14.6 C
Ljubljana
sreda, 10 avgusta, 2022

Slovenska demokratska mladina ima novega predsednika – Žana Mahniča je nasledil Dominik Štrakl

Avtor: Sara Kovač (Nova24tv.si)

“Časi so zahtevni, takih še ni bilo. To čutite tudi mladi. Po epidemiji bo nekaj časa svet drugačen, bolj virtualen, kar ima dobre in slabe posledice. Pred nami je spopad za vrednote, ki bo bolj obsežen, bolj globalen, zaradi globalne tehnologije. Stopate v kruto in zanimivo življenje,” je med drugim poudaril predsednik vlade Janez Janša na 20. kongresu podmladka stranke SDS Slovenske demokratske mladine, kjer je bilo izvoljeno novo vodstvo. Dolgoletnega predsednika podmladka državnega sekretarja za nacionalno varnost v Kabinetu predsednika vlade Žana Mahniča je nasledil Dominik Štrakl.

Na kongresu so sprejeli resolucijo #OdločnoNaprej, ob kateri se je odprla zanimiva debata. Premier Janez Janša je izpostavil, da so se v času levih vlad, ki so vladale večino let, zanemarjala ključna vprašanja – vprašanja demografije, oskrbe starejših. “Naša vlada je to postavila v ospredje.”

 

“V zadnjih 12 letih, ko so bile na oblasti leve vlade, se je za izgradnjo nove adaptacije za študentske domove dalo okoli 35 milijonov evrov. V tem istem času so študentske organizacije z naslovom na Metelkovi 6, dobile čez 50 milijonov evrov. Še 5 let nazaj si nismo predstavljali, da se bo na območju interneta, ki je največji izravnalec med ljudmi, dogajala takšna cenzura, kot se sedaj.” Pred nami je po besedah Janše spopad za vrednote, ki bo bolj obsežen zaradi globalne tehnologije, izhod pa ni samoumeven.

 

“Za prihodnost stranke SDS in prihodnost Slovenije je vaše mnenje pomembno. V naše programe vključujemo vaše poglede, poglede mladih, ki bodo to državo vodili naprej. Pred vami je mandat, ki bo bistveno drugačen od prejšnjih. Veliko inovativnosti bo potrebne. Ostanite aktivni, inovativni, zdravi in pogumni,” je izpostavil Janša in ob tem dodal, da je potrebno zavedanje, da demografije ne moremo spreminjati za nazaj. “Vesel sem, da med vami vidim vedno več takšnih, ki ustvarjate družine. To je naša prihodnost.”

Dosedanji predsednik SDM Žan Mahnič se je vsem prisotnim na kongresu zahvalil za pomoč na terenu (šivanje mask, razvažanje hrane, pomoč starejšim). Pokazali smo vrednoto, ki je na samem vrhu vrednot stranke SDS, to je solidarnost. Na zadnjem kongresu SDM smo Janšo napovedali kot bodočega predsednika vlade in nismo se zmotili. Ponosen in hvaležen sem, da smo člani SDM po 13. marcu lani prevzeli odgovorne funkcije,” je bil jasen Mahnič. 

 

Foto: SDS

Prihajajoči mandat bo za SDM velikega pomena. Naša stranka je spomladi, pod vodstvom Janše, prevzela veliko odgovornost za vodenje države. Šlo je – in še vedno gre – za edinstven čas, ki ga lahko primerjamo samo še s časom osamosvajanja. Tisti, ki jim Slovenija še vedno ni intimna opcija, so poskrbeli, da se je politični diskurz spustil na najnižjo raven doslej,” je izpostavil novoizvoljen predsednik SDM Dominik Štrakl. Po besedah Štrakla levica že od od samega nastopa epidemije kuje svoj politični kapital, na račun javnega zdravja. “Celo za ceno življenj. Priča smo razkolu, ki ima v Sloveniji dolgo zgodovino. Politične sile se delijo na tiste, ki si želijo nadzora, ki so prepričane, da so t.i. avantgarda ljudstva in tiste, ki zgolj hočemo vladati samim sebi – v skladu z demokratičnimi standardi.”

Štrakl je prepričan, da bo potrebno storiti še marsikaj, da bomo imeli domovino, v kateri bomo lahko do popolnosti razvili svoje zmogljivosti. “Čas je, da mladi prevzamemo svoj del odgovornosti. Prihodnosti, ki si jo zamišljamo namreč ne bo, če je mladi ne bomo aktivno soustvarjali. SDM je v preteklosti že pomagal krojiti usodo naroda. Spomnimo se zgodovinske pobude za plebiscit, ki jo je leta 1990, dala SDM. Tako veličastni so bili naši začetki. Od takrat naprej smo rastli in se razvijali.” Štrakl je spomnil, da je podmladek lani praznoval 31 let obstoja. “V tem času smo zastopali interese mladih v politiki in hkrati mladim politiko približali. Tako visoke obletnice pa ne bi bilo, če podmladek ne bi sledil svojim vrednotam in če ga ne bi vodili pravi ljudje. Vsi mi, ki smo danes tu in vsi tisti, ki smo se odločili, da kandidiramo – nam ni vseeno, kakšna bo prihodnost naše domovine. Tisti, ki smo se tukaj zbrali, mi nismo tu, ker bi se nam zdelo, da nam oblast pripada, ali da je nekaj samoumevnega. Tukaj smo, ker si drznemo sanjati lepšo prihodnost, kot to, ki jo živimo in živimo v burnih časih. Zapomnite si naslednje – ne glede na to, kar slišite, stranka SDS  je in bo ostala sidrišče politične normalnosti in zagotovilo naše prihodnosti.”

Tradicija po besedah Štrakla ni čaščenje pepela, temveč ohranjanje ognja. “Ognjišče v Sloveniji predstavljajo vrednote, ki jih je začrtala slovenska politična pomlad. Danes le to v največji meri predstavlja stranka SDS in njen predsednik Janša. Stranka SDS privablja vse, ki nosijo v srcu svobodo, domoljubje, pravičnost, solidarnost, identiteto, slovenski jezik in kulturo, družino. Nam, v SDM je bilo poverjeno zaupanje, da te ideale ohranimo,” je sklenil. 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine