15.9 C
Ljubljana
torek, 21 maja, 2024

Slovenska bakla pripotovala v občino Grosuplje

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

Olimpijske igre v Tokiu, ki bodo zaznamovale letošnje poletje, se že močno približujejo. Da bo Slovenija na njih kar najbolj pripravljena, se je 22. aprila 2021 med ognjenimi zublji v jeklarni SIJ Metal na Ravnah na Koroškem rodila slovenska bakla, ki bo še pred pričetkom iger obiskala vse slovenske občine in med vse Slovenke in Slovence ponesla vrednote olimpizma, sporočila solidarnosti, upanja in jeklene volje. Bakla je v družbi šesterice gorskih reševalcev iz društev GRS iz Zgornjesavske doline z derezami in smučmi sprva osvojila Triglav, simbol slovenstva, 3. maja 2021 pa nato iz Bovca krenila na pot po vsej Sloveniji.

In v ponedeljek, 24. maja 2021, natančno ob 12. uri, so njen veličasten prihod dočakali v Grosupljem. Na mostičku prijateljstva, ki povezuje sosednji občini Škofljica in Grosuplje, je škofljiški župan Ivan Jordan baklo predal grosupeljskemu županu dr. Petru Verliču.

Med občanke in občane Grosupljega so jo nato v športnem duhu ponesli članice in člani športnih društev, Ženskega košarkarskega kluba Grosuplje, Košarkarskega kluba Grosuplje, Strelskega društva Grosuplje, Teniškega kluba Grosuplje, Nogometnega kluba Brinje Grosuplje, Odbojkarskega društva Flip – flop, Shotokan karate kluba Grosuplje in Sankukai karate kluba Grosuplje, v bližini treh osnovnih šol, Šmarje – Sap, Brinje in Louisa Adamiča, so se jim pridružili in z njo nekaj kilometrov odtekli tudi učenke in učenci šol.

 

Baklo pričakal župan Verlič in olimpionik Cerar
Da se bo duh bakle dotaknil prav vsakega izmed njih, sta jo na Adamičevi ploščadi, v centru Grosupljega, ob 13.30. uri, pričakala tudi župan Verlič ter olimpionik in vodja slovenske odprave v Tokio Miroslav Cerar, pridružili so se njima tudi olimpioniki Franc Škerlj, Maja Pohar Perme, David Miklavčič in Maruša Mišmaš, ki dobro vejo, kaj je to jeklena volja.

Župan Verlič je ob prihodu bakle povedal, da si Občina Grosuplje kar malo lasti tudi naslov olimpijske občine. Verjetno ni treba posebej povedati zakaj, ponosni so namreč, da je njihov občan olimpionik Miro Cerar, ki ga je ob tej priložnosti med njimi tudi posebej lepo pozdravil. “Miro je velik navdih za naše mlade talente, ki nikoli ne zamudi podelitve nagrad našim mladim športnicam in športnikom leta. Predvsem pa vedno poudarja, da je tisto, kar je pomembno, šport in fair play. In tega nam manjka tudi v vsesplošnem življenju,” je dejal, med njimi pa je prav tako lepo pozdravil tudi olimpionika Franca Škerlja, ki jih vedno navdihuje s svojo energijo.

“Ta bakla bo vseh 212 občin prepotovala iz rok v roke in povedala, da je Slovenija sestavljena iz čudovitih občin, iz čudovitih ljudi, ki smo med seboj povezani in sodelujemo. Prepričan sem, da bo to kmalu spoznala tudi politika na višji ravni, da se ni potrebno deliti, ampak je za prihodnost Slovenije treba imeti olimpijske sanje. Treba je sodelovati, kdaj pa kdaj pa tudi tekmovati, in zmagati,” je še povedal župan ter vsem, ki bodo tekli naprej po poti po Sloveniji in na koncu tudi v Tokio, zaželel odlične korake.

Olimpionik Miroslav Cerar pa je v svojem nagovoru poudaril, da olimpijada, kot športniki vejo, ni samo stvar rezultatov, je stvar udeležbe. Že tisti, ki se je udeleži, je velik zmagovalec, ker je moral prestati številne kvalifikacije in predhodno trdo delo, da se je lahko uvrstil med športnike, ki grejo na olimpijske igre. “Upam, da gremo v Tokio z optimizmom, čim bolj sodelujmo, pomagajmo si, v timu smo močnejši,” je še dejal.

Naslednjih nekaj kilometrov pa je bakla odtekla in svojo pot v grosupeljski občini sklenila v družbi samih olimpionikov, sprva v rokah Maje Pohar Perme, ta jo je predala Davidu Miklavčiču, Maruša Mišmaš pa je nato z baklo odtekla in olimpijski duh ponesla naprej tudi v druge, še preostale občine Slovenije in seveda v Tokio.

Za Marušo bodo Grosupeljčanke in Grosupeljčani to poletje še posebej močno stiskali pesti.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine