-0.9 C
Ljubljana
nedelja, 5 februarja, 2023

Slovenščine v goriškem občinskem svetu niso odpravili – tole je povedal goriški župan

Piše: C. R. 

Po nekaterih medijskih izjavah, da ne bo možnosti pogovora v slovenskem jeziku se je občinski svetnik slovenske skupnosti Walter Bandelj včeraj srečal z županom Rodolfom Ziberno, so sporočili iz Slovenske skupnosti.

Župan je razjasnil, zakaj niso bila na dnevnem redu možna vprašanja oziroma interpelacije s strani občinskih svetnikov. Seja občinskega sveta je bila izjema, saj je bila med prvimi in odborniki, zlasti novi, ne bi bili še pripravljeni za odgovore, saj so njihovo funkcijo prevzeli le nekaj dni pred tem. Ob tem pa niso bile še urejene svetniške skupine, ki bi skupaj s predsednico občinskega sveta izdelale nov dnevni red.

Župan Ziberna je nato odločno zagotovil občinskemu svetniku SSk Walterju Bandlju, da bo možno, na naslednji seji občinskega sveta, da vsi svetovalci postavijo svetniška vprašanja v ustni in pisni obliki. Na tak način bo tudi zagotovljena slovenščina vsakemu svetovalcu, tako kot je bilo v prejšnjem mandatu. Svetik SSk Walter Bandelj, je še podčrtal, da pred nami je skupna pot sodelovanja evropske prestolnice kulture Nova Gorica – Gorica in dodaja, da je slovenski jezik pomembna vrednota našega teritorija. Zadevo pa bo vsekakor potrebno urediti tudi v pravilniku o delovanju goriškega občinskega sveta in v občinskem statutu, da bosta usklajena z določili zaščitnega zakona 38/2001, je še zapisalo goriško pokrajinsko tajništvo SSk.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine