22.8 C
Ljubljana
petek, 9 junija, 2023

Slovenščina v na avstrijskem Koroškem spet zapostavljena, tokrat v učnih načrtih

Piše: slo-solar.si

Pristojne oblasti na avstrijskem Koroškem so ta mesec predstavile nov učni načrt z urnikom za osnovne šole, ki ne predvideva enakega števila ur pouka nemščine in slovenščine. Stranka slovenske manjšine Enotna lista poudarja, da gre za kršitev zakona o manjšinskem šolstvu za Koroško ter poziva k spremembam, pri katerih bi sodelovali tudi Slovenci.

V urniku sta sicer prvič ločeno navedena obvezna predmeta nemščina in slovenščina, ki se posledično ločeno ocenjujeta, česar doslej ni bilo. Kot je v sporočilu za javnost ta teden ocenila Enotna lista (EL), je to napredek in pozitiven znak glede enakopravne zastopanosti obeh jezikov.

A, kot opozarja stranka, je od šolskega leta 2023/2024 dalje za nemščino predvidenih od štiri do šest ur pouka tedensko, za slovenščino pa od tri do štiri ure. To pomeni, da bo vodstvo posamezne šole odločilo, ali bo pouk obeh jezikov potekal v enakem obsegu. EL ocenjuje, da predlog novega urnika krši zakon o manjšinskem šolstvu za Koroško, ki določa, da mora ves dvojezični pouk potekati v enakem obsegu v obeh jezikih.

Več TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine