3.8 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Sloveniji manjka 700 družinskih zdravnikov

Geslo letošnjega svetovnega dneva zdravnika družinske medicine, ki ga zaznamujemo danes, je Družinski zdravniki vodijo po poti do dobrega zdravja. V Sloveniji nas po tej poti vodi okoli 900 družinskih zdravnikov, kar pa je po navedbah njihovega združenja občutno premalo. Za dosego evropskega povprečja bi jih namreč rabili vsaj 1600.

Družinskim zdravnikom zaradi preobremenjenosti primanjkuje časa za celostno obravnavo bolnikov in pogovor z njimi, je osrednje opozorilo Združenja zdravnikov družinske medicine Slovenije ob svetovnem dnevu. Predsednik republiške strokovne komisije za družinsko medicino Aleksander Stepanović je v četrtek dejal, da družinske zdravnike poleg prevelikih strokovnih obremenitev pesti tudi preobilje administracije.

Po mnenju Stepanovića družinski zdravniki ne bi smeli delati “na več deloviščih” hkrati. Zlasti na periferiji namreč delajo tudi v urgenci in mrliško pregledni službi. Poudaril je, da zaradi zahtevnih delovnih pogojev upada zanimanje mladih zdravnikov za specializacijo družinske medicine. Tako se je na pravkar končanem razpisu specializacij od 59 prostih mest zapolnilo le sedem.

Še posebej je bil Stepanović kritičen do nedavno sprejete ureditve, po kateri napotni zdravnik prevzema finančno odgovornost za neupravičeno napotitev bolnika na sekundarno raven. V združenju ugotavljajo, da je “kaznovalni politiki” botrovalo popolno nerazumevanje tako potreb bolnikov kot zdravniškega poklica, ki bi se ji morala zoperstaviti celotna stroka, ne le družinski zdravniki.

Članica upravnega odbora združenja Nena Kopčavar Guček je opozorila, da so v tej “nesrečni zgodbi” skupaj tako bolniki kot zdravniki, saj si oboji želijo več časa, ki bo na razpolago za obravnavo bolnikov. Po njenih besedah gre za neodgovorno odločitev politike, ki je v nasprotju s Hipokratovo prisego zdravnikov, da morajo delati v dobro bolnikov.

V združenju so zato izrazili pričakovanje, da bodo politični odločevalci namesto takšnih kaznovalnih ukrepov poskrbeli za ureditev, ki bo povečala avtonomijo družinskega zdravnika in mu omogočila, da bo na najboljši možni način prisluhnil potrebam bolnika. V četrtek je bilo slišati tudi opozorilo, da zaradi preobremenjenosti družinskih zdravnikov v ambulantah prihaja do “nereda in strahu”.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine