11.2 C
Ljubljana
četrtek, 30 marca, 2023

Slovenija znova pod vodo

Piše: Sara Kovač (Nova24tv.si)

Uprava RS za zaščito in reševanje poroča, da so obilne padavine tekom noči in vse do jutra povzročile kar nekaj preglavic na območjih Regijskih centrov za obveščanje Ljubljana, Kranj, Trbovlje, Novo mesto, Celje in Brežice. Meteorna voda je spet zalivala gospodarske in stanovanjske objekte, prav tako pa tudi prostore osnovne šole, vrtnarijo, gasilski dom in prodajalno. Podrlo se je več dreves, sprožila pa sta se tudi šest zemeljskih plazov, ki so bili prekriti s folijo. 

V 23 slovenskih občinah so zabeležili 39 dogodkov. Aktiviranih je bilo 67 prostovoljnih gasilskih enot in pa štiri poklicni gasilski enoti. Kot poroča Uprava RS za zaščito in reševanje, je v Novem mestu strela udarila v drevo, ki se je nato podrlo, pri tem pa je prišlo do poškodbe telefonskega kabla.

Na upravi za zaščito in reševanje so do sedaj zabeležili 99 dogodkov v 41 občinah. Zaradi razmočenega terena se je podrlo več dreves, sprožila pa sta se tudi dva zemeljska plazova. V ulici Ob Potoku v Novem mestu je strela udarila v drevo, ki se je podrlo in poškodovalo telefonski kabel. V občini Prebold v naselju Dolenja vas je reka Bolska prestopila bregove in ogrožala dve stanovanjski hiši. V občini Prebold v naselju Dolenja vas je reka Bolska prestopila bregove in s tem ogrozila dve stanovanjski hiši.

Pomagala tudi Slovenska vojska

Gasilci so bili tekom noči zaposleni s črpanjem vode iz objektov, s protipoplavnimi vrečami ščitili objekte, prekopavali pa so tudi teren, čistili odtočne jaške meteorne vode, odstranjevali podrta drevesa in občanom dostavljali protipoplavne vreče. Na terenu so pri odpravi posledic obilnega deževja pomagale tudi druge službe. 30 pripadnikov 72. brigade Slovenske vojske je gasilcem zaradi prestopa Kolpe nudilo pomoč pri polnjenju protipoplavnih vreč in zaščiti objektov.

Poplavljanje reke Sovre na relaciji Žiri – Rovte (Foto: STA)

Težave tudi v prometu

Kar nekaj težav je bilo tudi v prometu. Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje v Izlakah je bila zaradi poplav zapora, ta pa je po poročanju STA že odprta za ves promet. Prometno-informacijski center za državne ceste voznike opozarja, da so zapore na cestah Logatec – Žiri na Petkovcu, Podklanec – Ravne pri Žireh, Grgelj – Fara, Metlika – Božakovo v Rosalnicah, Vinica – Učakovci, Kot – Sodevci in Kot – Grgelj, Bizeljsko – Orešje pri mejnem prehodu Orešje in Imeno – meji prehod Imeno. Svetujejo naj vozniki z namenom boljše vidljivosti prižgejo luči in upoštevajo primerno varnostno razdaljo.

V bližini lucijskega avtokampa v občini Piran, nekje 100 metrov od obale, se je ob 17.18 v težavah znašel deskar v morju. Delavci portoroške marine in policisti so deskarja rešili in povlekli na čoln. S PGD Dvor pri Polhovem Gradcu so sporočili, da je vnovično močno deževje prineslo nevšečnosti, iz potoka so namreč reševali krajana, občanki obvarovali hišo pred vdorom vode in reševali nespametne voznike ujete v vodi.

 

Danes bo oblačno in občasno deževno, vmes se bodo pojavljale tudi nevihte. Krajevno bodo možni dolgotrajni nalivi. Ob morju bo pihal jugo. Jutri se bo delno razjasnilo.

 

Poplavljanje Krke, Kolpe in Ljubljanice

Arso svari, da Krka v srednjem in spodnjem toku poplavlja na običajnih območjih. Tekom današnjega dneva je mogoče pričakovati, da bo prišlo do povečanja poplavnih površin na Ljubljanskem barju. Kolpa bo v spodnjem toku še poplavljala, v primeru krepitve padavin, je mogoče, da bo čez noč reka vnovič narasla in v manjšem obsegu poplavila. “Danes popoldan in v noči na soboto bodo prehodno narastle reke v zahodni Sloveniji, pri tem se bodo Vipava in posamezne reke razlile na običajnih območjih,” poudarjajo.

Vir: Arso

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine