23.2 C
Ljubljana
torek, 3 avgusta, 2021

Slovenija vse bližje stopnji precepljenosti na covid-19

Piše: Nina Žoher (Nova24tv)

Direktor NIJZ predvideva, da se bo v nadaljevanju zmanjševalo število okuženih, če bo seveda zviševalo tudi število cepljenih. “Zelo pomembno je število cepljenih, da se zaščitimo pred virusom. S tem pa je lažje tudi krotiti epidemijo v primeru, če se bo ta pojavila v jesenskem času.” Cepljenje brez čakalne vrste v tem tednu poteka v vseh cepilnih centrih. Po besedah Kreka si je mogoče na mestu cepljenja zagotoviti digitalno potrdilo za dostop do portala Zvem in SMSpass.

Avgusta je pričakovati konec epidemičnega vala

“Nekje konec junija, sredi julija bomo po napovedih imeli povprečno 51 okužb. Nekje avgusta se bo končal epidemični val, če se kaj ne bo zgodilo vmes,” je povedal Krek. Zaradi sevov virusa, ki so prisotni in se bodo verjetno še razvili, je po besedah Kreka nujno sledenje preventivnih ukrepom, med katerimi so vzdrževanje varne razdalje, higiena rok, prezračevanje zaprtih prostorov, nošenje mask v zaprtih prostorih, preventivno testiranje in aplikacija Ostani zdrav.

Kacin: Slovenija IMA relativno visoko precepljenost

Koordinator za logistični del cepljenja Jelko Kacin je v ponedeljek za našo televizijo povedal, da AstraZeneca proizvaja cepivo, ki je žal nekoliko zamudilo s prihodom na trg. “Zato tudi precej zamuja s svojimi dobavami. V tem času se je vnel precej grob konkurenčen boj. Iz teh razlogov vsake toliko časa slišimo o tem ali onem cepivu, da imajo cepljeni z njim stranske učinke. Tako je pri vseh zdravilih. Pri vsakih zdravilih imate zdravilo za uporabo, kjer piše na kaj je potrebno biti pozoren. V tem trenutku Slovenija uporablja štiri cepiva.”

foto: STA

“Izjava, ki jo je gospod Marco Cavaleri nedavno dal za italijanski časopis glede AstraZenece, je bila nekoliko presenetljiva,” je ocenil Kacin. “Težko si predstavljam, da nekdo, ki sedi v upravi Eme, da takšen intervju. Dopuščam možnost, da so ga napačno razumeli. Ko je bil intervju objavljen, je sicer intervju demantiral.” Glede cepljenja z AstraZeneco je povedal, da tisti, ki se bodo cepili zdaj, bodo  po drugi odmerek prišli sredi septembra in bodo zaščiteni do junija drugo leto. “To je cepivo, ki nudi najdaljšo zaščito.” Kacin ocenjuje, da ima Slovenija relativno visoko precepljenost. “Če štejemo še prebolele (več kot 200 tisoč), imamo precepljenost zelo visoko. Govorim o precepljenosti s prvim odmerkom. Takrat organizem namreč že uživa določeno, že zelo visoko stopnjo zaščite.”

Po besedah Kreka se otroke stare 12 let in več lahko cepi s Pfizerjevim cepivom. “Zainteresirani starši lahko na cepljenje prijavijo svoje otroke. Ko bo število dovolj veliko, se bodo določeni centri odločili in določene dneve namenili za cepljenje otrok.” Glede cepiva AstraZeneca, okrog katerega se je dvigal prah ta konec tedna, je povedal, da gre za preverjeno cepivo, ki je enakovredno cepivo v skladu z odločbo Eme. Najboljše je, da se s prvim in drugim odmerkom cepi z istim cepivom. Mešanje predstavlja le izjemo, o kateri se po premisleku lahko odloči zdravnik.

S cepljenjem smo dosegli točko precepljenosti, ki po besedah Kreka pomembno vpliva na zaščito prebivalstva, zato se virus težje širi. “Ostal bo na tem nivoju čez poletje. Jeseni je neznanka, ker se ne ve, če bo prišel kakšen nov sev, ki ne bo bolj virulenten, cepiva pa na te ne bodo popolnoma prijela (le delno). Vreme v jesenskem času vpliva, počasi se zapiramo, več smo notri. Potrebno bo prezračevati. Virus je živo bitje in se prilagaja. Če bomo dobro obvladovali preventivne ukrepe, se precepili, nas čaka lepa jesen. Drugače težko garantiram, kako bo z jesenjo.”

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine