16.7 C
Ljubljana
sobota, 23 septembra, 2023

Slovenija v ospredju mednarodnega festivala čipke na Hrvaškem

Piše: STA, C. R.

V mestu Lepoglava na severu Hrvaške bo od petka do nedelje potekal 27. mednarodni festival čipke. Država partnerica bo letos Slovenija, zato bodo organizatorji slovenskemu čipkarstvu dodelili poseben prostor, celoten program festivala pa bodo izpeljali s sodelovanjem slovenskih izvajalcev.

Slovenija ima bogato tradicijo klekljanja čipk, vpisano tudi na Unescov seznam nesnovne dediščine. V Lepoglavi se bodo na področju čipkarstva iz Slovenije predstavili Čipkarska šola Idrija, Društvo klekljaric Idrija, Zavod za turizem Idrija, Mestni muzej Idrija, Galerija idrijske čipke, Turistično društvo in čipkarska šola Železniki, Klekljarsko društvo Žiri in Čipkarska šola Žiri. V dogodek bo s kulturno in gastronomsko ponudbo vključeno tudi mesto Ormož.

Kulturni program bodo, poleg čipkarstva, sestavljale predvsem vsebine, ki promovirajo tradicionalno kulturno dediščino Slovenije, od folklore, pihalnih godb in mažoretk do koncerta kvarteta flavt Inuaria.

Čeprav bo s slovenskim prispevkom obarvan celoten festival, bo Dan Slovenije, ko bo na sporedu glavnina slovenskega programa, v soboto. Ta se bo sklenila z večernim koncertom Zorana Predina.

Mednarodni festival čipke Lepoglava že tradicionalno združuje ohranjanje starih obrti s poudarkom na kleklanju čipk. S predstavljanjem čipkarstva bodo na njem letos poleg Slovenije sodelovali tudi predstavniki Hrvaške, Madžarske, Belgije, Poljske, Bosne in Hercegovine, Malte, Italije, Črne gore in Bolgarije, so sporočili s slovenskega veleposlaništva v Zagrebu.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine