18.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 14 junija, 2021

Slovenija v letošnjem letu z 1,4-odstotno inflacijo

V Sloveniji je bila letos 1,4-odstotna inflacija. Najbolj pa so jo zaznamovale višje cene energentov, ki so se podražili za 6,5 odstotka. Storitve so se v enem letu podražile za tri odstotke, blago pa za 0,7 odstotka, so sporočili iz državnega statističnega urada. Na mesečni ravni so decembra statistiki zabeležili 0,6-odstotno deflacijo.

Povprečna 12-mesečna rast cen je bila 1,7-odstotna, potem ko je bilo povprečno letno gibanje cen v letu 2017 nekoliko nižje; statistiki so takrat zabeležili 1,4-odstotno inflacijo.

Letos so se cene storitev in blaga na letni ravni v povprečju zvišale, in sicer za tri odstotke oz. 0,7 odstotka. Blago dnevne porabe se je podražilo za 1,5 odstotka, medtem ko so se cene trajnega in poltrajnega znižale za 1,5 odstotka oz. 0,3 odstotka.

Največ, po 0,5 odstotne točke, so k letni inflaciji prispevale podražitve električne energije (za 3,3 odstotka), plina (za 4,3 odstotka), tekočih goriv (za 10,4 odstotka), trdih goriv (za 12 odstotkov) ter toplotne energije (za 14,8 odstotka).

Po 0,2 odstotne točke so inflacijo zvišali dražje telefonske in telefaks storitve (za 3,8 odstotka) ter dražji počitniški paketi (za 7,3 odstotka). V letu dni so se opazneje podražile še bolnišnične in zunajbolnišnične storitve (za sedem odstotkov oz. 5,2 odstotka) ter stanovanjske najemnine (za 6,5 odstotka).

Na drugi strani so skupno rast cen najbolj, za 0,2 odstotne točke, znižale nižje cene avtomobilov (za 2,8 odstotka).

Na mesečni ravni so bile cene decembra nižje za 0,6 odstotka, največ so k deflaciji prispevale nižje cene naftnih derivatov. Meso se je v povprečju pocenilo za 1,8 odstotka in inflacijo znižalo za 0,1 odstotne točke. Za prav toliko so inflacijo dodatno znižali cenejši čevlji ter druga obutev (za štiri odstotke), oprema za šport (za 22,2 odstotka) ter vse druge decembrske pocenitve.

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je bila decembra 1,4-odstotna (lani 1,9-odstotna), povprečna 12-mesečna rast cen pa 1,9-odstotna (v istem obdobju prejšnjega leta 1,6-odstotna). Mesečni padec cen je bil 0,6-odstoten.

Storitve so se v letu dni podražile za 2,8 odstotka, blago pa za 0,7 odstotka. Cene blaga dnevne porabe so se zvišale za 1,5 odstotka, cene trajnega in poltrajnega blaga pa znižale, in sicer za 1,5 odstotka oz. 0,7 odstotka.

Zadnje novice

Sorodne vsebine