-0.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 6 decembra, 2021

Slovenija se zaradi umika nemške ladje ne bo umaknila iz operacije Sophia

Prihodnost pomorske operacije EU Sophia proti tihotapcem migrantov v Sredozemlju zaradi odločitve Nemčije, da februarja ne bo nadomestila svoje ladje, ki sodeluje v tej operaciji, ne bo okrnjenja, menijo na ministrstvih za obrambo in za zunanje zadeve. Kot zatrjujejo, se Slovenija zaradi tega ne bo odločila za umik iz operacije.

Na ministrstvih za obrambo in za zunanje zadeve so v sporočilu za STA poudarili, da se Nemčija z umikom vojaške ladje ne umika iz operacije, saj bo v poveljniških strukturah operacije ohranila svoje pripadnike.

V operaciji Eunavfor Med, kot je njen uradni naziv, trenutno sodeluje 26 držav članic EU s pripadniki v poveljniških strukturah in poveljstvu sil operacije ter z vojaškimi zmogljivostmi. Število vojaških plovil v operaciji se skozi obdobja spreminja glede na zmogljivosti in pripravljenost sodelovanja držav članic.

Slovenija je v operaciji z večnamensko vojaško ladjo Triglav sodelovala dvakrat, in sicer od oktobra 2015 do marca 2016 in od aprila do avgusta 2018. Trenutno v njej sodeluje s štirimi pripadniki Slovenske vojske v poveljniških strukturah operacije.

Operacija Sophia deluje od junija 2015, vzpostavljena pa je bila kot odziv na tragične dogodke v Sredozemskem morju, povezane z neregularnimi migracijami iz severne Afrike v Evropo. Osrednji mandat operacije je usmerjen v boj proti prekupčevalcem z ljudmi ter razumevanje njihovega poslovnega modela. Izvaja se na odprtem morju, ob ozemeljskih vodah Libije. Njen mandat se izteče marca.

Nemčija je v torek sporočila, da februarja ne bo nadomestila svoje ladje Augsburg, ki sodeluje v operaciji pred libijsko obalo. Za to se je odločila zaradi zaostritve italijanske priseljenske politike, v okviru katere Italija noče več sprejemati migrantov v svoja pristanišča. Nemško fregato Augsburg bi morala zamenjati oskrbovalna ladja Berlin, a jo bodo zdaj poslali na vojaške vaje v Severno morje.

Nemška obrambna ministrica Ursula von der Leyen je Italijo obtožila, da je v zadnjih devetih mesecih italijansko poveljstvo nemško fregato pošiljajo na najbolj odročna območja Sredozemskega morja. Ker tam ni poti, ki bi jih uporabljali tihotapci migrantov in beguncev, ta ladja v zadnjih mesecih ni več opravljala smiselne naloge. Deset nemških vojakov bo sicer ostalo na sedežu misije, še nekaj pa jih bo še naprej delovalo na poveljniški ladji.

Nemško odločitev je ostro kritiziral italijanski notranji minister Matteo Salvini. Poudaril je, da je mandat operacije Sophia ta, da se vsi migranti izkrcajo v Italiji, in da je zaradi nje v Italijo prišlo okoli 50.000 migrantov. Vztrajal je, da je treba spremeniti to pravilo operacije, po katerem migrante, ki jih v operaciji rešijo v Sredozemlju, izkrcajo v italijanskih pristaniščih.

Zadnje novice

Sorodne vsebine