13 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

Slovenija praznuje dan upora proti okupatorju

Slovenija danes praznuje dan upora proti okupatorju. Z njim se spominja ustanovitve Osvobodilne fronte slovenskega naroda. V uradu predsednika republike bodo na prazničen dan odprli vrata obiskovalcem, v nekaterih občinah bodo proslave in spominski pohodi.

Osrednja državna proslava ob letošnjem dnevu upora proti okupatorju je bila že v četrtek zvečer v športni dvorani v Kočevju. Predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar je v slavnostnem govoru spomnil na lekcije iz zgodovine, ki jih ne gre pozabiti. Nauk za današnji dan pa je po njegovih besedah: z drugimi, ne proti drugim. Državljane je pozval, naj bodo “dostojni dediči vseh naših upornic in upornikov”.

V okviru današnjega dneva odprtih vrat v predsedniški palači bo obiskovalce nagovoril predsednik republike Borut Pahor. Pripravil bo tudi sprejem za člane Zveze združenj borcev za vrednote NOB. Ogled predsedniških prostorov bo potekal pod strokovnim vodstvom med 12. in 14. uro. Pred palačo bo postrojena častna straža garde Slovenske vojske.

Zadnje novice

Sorodne vsebine