22.8 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Slovenija bo sprejela do pet prosilcev za mednarodno zaščito iz Italije – kot da nimamo dovolj svojih

»Vlada Republike Slovenije je odločila, da Republika Slovenija na podlagi delitve bremen in v skladu z načelom solidarnosti med državami članicami EU iz Republike Italije sprejme do pet prosilcev za mednarodno zaščito, ki sodijo v kategorijo ranljivih oseb s posebnimi potrebami in izpolnjujejo pogoje za priznanje mednarodne zaščite skladno z Zakonom o mednarodni zaščiti,« so sporočili iz vlade.

 

Kot je zapisano v sporočilu za javnost, Republika Slovenija vseskozi zagovarja pomen solidarnosti in odgovornosti. Republika Italija je zaradi svoje geografske lege tradicionalno ciljna sprejemna država pomembnega priliva ilegalnih priseljencev v EU, je še zapisano.

»Odločitev vlade, da sprejme prosilce za mednarodno zaščito v okviru delitve bremen med državami članicami EU, je utemeljena in v skladu s stališči, ki jih že od leta 2010 zastopa Republika Slovenija. Temelji na suvereni odločitvi države, da izrazi solidarnost z državo članico, kar ji daje možnost, da pri odločitvi upošteva vse vidike sprejemnih, integracijskih in ostalih zmožnosti za sprejem prosilcev.«

Za sprejem, obravnavo in pomoč pri vključevanju oseb, ki bodo v Slovenijo sprejete iz Italije na podlagi delitve bremen med državami članicami EU, bodo porabljena sredstva EU Sklada za azil, migracije in vključevanje ter proračunska sredstva, je še sporočila vlada.

No, kot da ni dovolj že cel kup migrantov, ki v Sloveniji pridejo ilegalno…

Zadnje novice

Sorodne vsebine