11.2 C
Ljubljana
sobota, 25 maja, 2024

Slavko Kmetič, vodja stavke strojevodij pred tridesetimi leti, brez dlake na jeziku o zablodah v zvezi z minimalno plačo: »To je popolnoma izkrivljen plačni sistem, to je grozljivka, kar se dogaja pri nas!«

Kot je znano, je Šarčeva vlada nedavno privolila v dvig minimalne plače, seveda pod pritiskom »nadkoalicijske« Levice in ob nasprotovanju delodajalcev. O tem je v nedavno posneti oddaji »Beremo« spregovoril tudi Slavko Kmetič, vodja stavke strojevodij pred tridesetimi leti.

 

Oddajo Beremo, v kateri sta Slavko Kmetič in Gašper Blažič predstavljala knjigo o stavki strojevodij pred tridesetimi leti, si lahko ogledate TUKAJ. Knjigo “Stavka, ki je iztirila rdeči režim” sicer lahko naročite TUKAJ oziroma po telefonu 01 24 47 200 ali e-mailu [email protected]. Tridesetletnica stavke je bila sicer na včerajšnji dan, na današnji dan pred tridesetimi leti pa se je stavka končala.

V oddaji pa je Kmetič odgovarjal tudi na vprašanje o minimalni plači. Takole je povedal (nekje od 42. minute dalje): »Jaz sem pred leti predlagal, kar ima ves normalen svet – minimalna plača mora temeljiti na urni postavki. Zahodni svet pozna letno plačo, zaradi dohodnine in vseh dajatev, ter urno postavko. Minimalna plača mora biti minimalna urna postavka, mi pa imamo minimalno plačo na mesečni ravni, kar pa pomeni, da so izhodiščne plače bistveno nižje od minimalne plače. In potem ženska, ki dela 40 let v tovarni, dobi zaradi minimalne plače 80 evrov povišice, dejansko pa nič, ker je njena izhodiščna plača tako nizka, da z vsemi dodatki za nočne, nedeljsko delo in ostalo, dobi manj od minimalne plače in ji plača pripada po zakonu. To je popolnoma izkrivljen plačni sistem! Ti sindikati, ki so od leta 2009 pripomogli k dvigu minimalne plače za okoli trideset odstotkov, so dejansko naredili uravnilovko do petega plačilnega razreda. In to je res grozljivka, kar se pri nas dogaja! Nekdo s peto stopnjo izobrazbo, če dela v slabo stoječem podjetju, z vsemi dodatki vred šele dosega minimalno plačo, namesto, da bi bila izhodiščna plača minimalna, vse ostalo pa nad njo. S tem da bi se morali na državni ravni dogovoriti o dajatvah, razbremenitvah …«

Kot je opozoril Kmetič, glede plač in glede dajatev od bruto plač vlada strašanska zmeda. Ko delavec dobi plačilno listo, praktično ne ve, kakšno plačo je sploh dobil. »Popoln kaos, in za to so krivi režimski sindikati,« je prepričan. Takšna ureditev minimalne plače še dodatno izkrivlja plačni sistem, ki ga v Sloveniji praktično ni, zato je edina rešitev minimalna plača na urni postavki.

O blodnjah v zvezi z minimalno plačo si lahko preberete tudi poučne prispevke na blogu Kavarna Hayek, denimo Sindikalistična obsedenost z minimalno plačo, Levičarske blodnje o minimalni plači, Pravica do bojkota (volitev) ali esenca demokracije, Levica in desnica v parlamentu z roko v roki proti svobodi, Čestitke bolivarskemu socializmu itd. Zapise o minimalni plači lahko najdete tudi v knjigi »Zgodbe iz Kavarne Hayek«, ki jo lahko naročite TUKAJ, po telefonu 01 24 47 200 ali e-mailu: [email protected].

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine