14.5 C
Ljubljana
nedelja, 19 maja, 2024

Slaba vest? Györkös Žnidarjeva nasprotuje vojaški vaji Avstrije za primer prihoda migrantov

Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je danes v pismu avstrijskemu kolegu Herbertu Kicklu izrazila nestrinjanje z vajo varovanja meje na mejnem prehodu Špilje, ki jo za 25. junij načrtujeta avstrijska policija in vojska. Več sto vojakov in policistov naj bi prikazalo, kako zaustaviti veliko skupino migrantov.

 

Kot so sporočili z notranjega ministrstva, ministrica vaji nasprotuje zaradi dejstva, da naj bi del te vaje potekal na slovenskem ozemlju, poleg tega pa je opozorila, da bi imel ta “prikaz množičnega prihoda nezakonitih migrantov s slovenske strani na avstrijsko neizogibno zelo negativen učinek v Sloveniji, verjetno pa tudi v Avstriji”.

Poudarila je, da ta vaje “ne bo v ničemer prispevala k dobrim odnosom med našima državama ali k skupnim prizadevanjem za obvladovanje migrantske situacije v regiji”.

Ministrica je tudi ocenila, da so bili s skupnimi aktivnostmi v zadnjem času, predvsem s srečanjem direktorjem policij na Brdu pri Kranju in z usklajenim nastopom na ministrski konferenci v Sarajevu, postavljeni dobri temelji za večji angažma na področju migracij vseh držav v regiji.

“Predvsem je bilo doseženo zaupanje, da lahko s skupnim nastopom preprečimo dodatno poslabšanje migracijske situacije in da sta Slovenija in Avstrija pri tem partnerici,” je poudarila ministrica in opozorila, da bi izvedba vaje na Špilju slednje močno ogrozila.

Györkös Žnidarjeva je ponovno izpostavila dejstvo, da Slovenija uspešno in učinkovito brani zunanjo schengensko mejo in si prizadeva, da se migrantski val iz let 2015 in 2016 ne bi ponovil. Dokaz tega je tudi dejstvo, da so avstrijski organi Sloveniji letos vrnil 13 oseb, lani v celotnem letu pa 39, je še poudarila ministrica.

“Prepričana sem, da če Avstrija ocenjuje, da potrebuje tako urjenje policistov in vojakov, lahko to izvede kjer koli na avstrijskem ozemlju,” je še zapisala ministrica v pismu avstrijskemu kolegu.

Avstrijski notranji minister Kickl je vajo na Špilju napovedal konec prejšnjega tedna. Več sto vojakov in policistov naj bi 25. junija, ko Slovenija obeležuje dan državnosti, prikazalo, kako zaustaviti veliko skupino beguncev. V Špilju na avstrijskem Štajerskem imajo sicer Avstrijci postavljeno obsežnejšo infrastrukturo za zaščito meje, vključno z ograjami, tako da begunci nimajo prav veliko manevrskega prostora.

Kot je povedal Kickl, so na vajo povabili tudi policiste vseh avstrijskih dežel, da bi pokazali odločenost Dunaja, da v Avstriji ne bodo dopustili novega begunskega vala. Poleg tega želijo, da bi videli, kako poteka takšno ukrepanje.

No, po naših informacijah pa je nasprotovanje ministrice bolj posledica dejstva, da se Avstrija, Nemčija in Italija vse bolj spogledujejo z državami Višegrajske skupine, medtem ko Slovenija še naprej vztraja pri neodgovornem sprejemanju migrantov.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine