16.1 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Slab mesec pred volitvami vodstvo prevzela SDS

Če bi bile volitve minulo nedeljo, bi, sodeč po anketi Dela, zmagala SDS, ki je v primerjavi z aprilom izboljšala rezultat za pet odstotnih točk. Blizu ji je Lista Marjana Šarca (LMŠ), medtem ko SD že nekoliko zaostaja, poroča Sta.

V Delovem merjenju javnega mnenja je bila SDS nazadnje na prvem mestu januarja letos, nato pa je začela prevladovati Lista Marjana Šarca. Da bi volili SDS, se je v tokratni anketi izreklo 17,2 odstotka vprašanih, aprila 12,7 odstotka. Lista Marjana Šarca beleži 15,3-odstotno podporo, kar je približno toliko kot aprila, ko se je zanjo opredelilo 15,1 odstotka.

Na tretjem mestu je SD z 10,5-odstotno podporo, kar je eden najslabših strankinih rezultatov v zadnjem letu. Prejšnji mesec bi stranko volilo 12 odstotkov vprašanih. Levica se je prebila na četrto mesto, od aprila pa je podporo s 4,9 odstotka okrepila na 6,4 odstotka. Peto mesto ohranja NSi, ki ji je podpora glede na minuli mesec malenkost padla. Volilo bi jo 5,7 odstotka vprašanih, prejšnji mesec pa šest odstotkov.

Sledita SMC s 4,7-odstotno podporo (aprila 8,4 odstotka) in DeSUS s 3,6 odstotka (aprila 4,9 odstotka). Na meji preboja v DZ je Stranka Alenke Bratušek, ki bi jo volili trije odstotki vprašanih, Piratsko stranko bi podprlo 2,4 odstotka, SLS pa 2,2 odstotka. Pod dvema odstotkoma so SNS (1,9 odstotka), Zeleni (1,9 odstotka), Dobra država (1,2 odstotka) in Lista novinarja Bojana Požarja (1,1 odstotka), Pozitivna Slovenija ter Združena levica in Sloga (oboji po odstotek). Ostalim strankam je tokratna anketa namerila manj od odstotka.

Delo vlade anketirani tokrat ocenjujejo s srednjo oceno 2,30, delo državnega zbora pa z oceno 2,32.

Spletno in telefonsko anketo je izvedel Delo Stik med 2. in 5. majem med 1008 vprašanimi.

Zadnje novice

Sorodne vsebine