11.2 C
Ljubljana
sobota, 15 maja, 2021

Skupščina NLB danes o izplačilu bilančnega dobička

Skupščina NLB v državni lasti bo danes odločala o predlogu, da 270 milijonov evrov bilančnega dobička za lani nameni za izplačilo dividend. Največja slovenska banka lahko državi izplača dividende, potem ko je pred dnevi za to dobila zeleno luč Evropske centralne banke (ECB).

Čeprav je skupščina NLB že konec junija želela celoten bilančni dobiček v višini 270,6 milijona evrov, ki vključuje tudi 189,1 milijona evrov lanskega čistega dobička, nameniti za dividende, je morala takrat skleniti, da ta ostane nerazporejen. NLB je namreč morala zaradi tveganj glede postopkov proti LB oz. NLB zaradi prenesenih deviznih vlog hrvaških varčevalcev pridobiti soglasje ECB.

ECB je pri tem čakala na uveljavitev zakona za zaščito NLB. Zakon, ki določa, da se iz sklada za nasledstvo NLB povrne finančna vrednost, če pride do prisilnih izvršb na premoženje NLB na Hrvaškem, se je v Sloveniji uveljavil sredi avgusta.

Na dnevnem redu skupščine, ki je sklicana za danes ob 10.30, je tudi ukrepanje v zvezi s problematiko prenesenih deviznih vlog. Uprava in nadzorni svet predlagata v sprejem sklep, da skupščina delničarjev upravi NLB naloži, da sprejme ukrepe, s katerimi bo zagotovila, da bo v primerih obstoječih oziroma morebitnih novih pravnomočnih sodb hrvaških sodišč zoper Ljubljansko banko in NLB v celoti spoštovala sklepe vlade o zaščiti kapitalske naložbe.

Zadnje novice

Sorodne vsebine