31.9 C
Ljubljana
nedelja, 14 julija, 2024

Skupni odbor DZ brez usmeritve vladi glede NLB; gre spet za poskus pometanja pod preprogo in preprečevanja prodaje banke?

Skupni odbor DZ se je seznanil s predlogom ministrstva za finance glede NLB in s tem vladi ni dal nobene usmeritve. Ministrica za finance Mateja Vraničar Erman bo s tem v petek vlado seznanila in ji predlagala, naj nadaljuje obravnavo tega vprašanja. “Pričakujem, da bo vlada sprejela potrebne odločitve,” je dejala.

 

“Danes smo opravili vseobsežno razpravo o različnih vidikih izpolnjevanja prodajne zaveze v zvezi z NLB. O rezultatih same razprave, ne zgolj o zaključnem sklepu, bom v petek seznanila vlado in ji predlagala, naj nadaljuje v skladu s svojimi pristojnostmi razpravo in obravnavo obeh prekinjenih točk z dnevnega reda s prejšnjega tedna,” je v izjavi za javnost po današnji seji odbora DZ povedala ministrica.

Skupni odbor DZ je razpravo za spremembo prodajne zaveze za NLB, o izravnalnih ukrepih in o predlogu zakona za zaščito NLB opravil na željo vlade v odhajanju, ki je hotela pred odločitvijo o tej temi pridobiti še mnenje DZ, ki v novem sklicu že deluje. A danes je bilo v DZ slišati kritike, da vlada s tem prelaga svojo odgovornost na poslance.

Predsednik skupnega odbora Rudi Medved (LMŠ) je dejal, da se je “odbor danes seznanil z gradivom in postopki, kar je bila tudi intenca ministrstva”. “Vlada DZ ni zaprosila za mnenje, temveč za to, da se seznani s postopki, ki so pred njo. Odbor pravno-formalno ne more sprejeti nobenega zavezujočega sklepa za vlado,” je povedal v izjavi po seji.

Andrej Šircelj iz SDS je ponovil, da je njihovo stališče glede prodaje NLB in izpolnjevanja zavez do Evropske komisije “popolnoma jasno že nekaj let – z vsemi spremembami, ki se dogajajo in se s postopkom zavlačuje, se potencialno cena NLB niža, kar ni dobro, saj gre na račun davkoplačevalcev”. “V tej zgodbi o NLB vedno poslušamo, kako bi jo morali prodati že včeraj, sicer bo šla cena dol,” pa je dejal Franc Trček iz Levice, ki se mu zdi, da je v zgodbi NLB “odprtih preveč stvari”.

V današnji razpravi, ki je zaradi zaupnosti dokumentov potekala za zaprtimi vrati, sta se oblikovala dva pola. Proti prodaji je Levica, h kateri sta se nagnila DeSUS in SNS. Predstavniki Levice, Gibanja za dostojno delo in socialno družbo, Sindikata žerjavistov pomorskih dejavnosti, ZSSS in sindikalist Branimir Štrukelj so dopoldne pred DZ vlado javno pozvali, naj ustavi privatizacijo NLB.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine