6.9 C
Ljubljana
sreda, 29 marca, 2023

Skupne liste LMŠ, SMC in SAB za evropske volitve ne bo – Šarec je dal Cerarju in Bratuškovi vedeti, da LMŠ lahko sama sestavi listo

V stranki LMŠ so se odločili, da bodo na prihajajočih volitvah v Evropski parlament nastopili samostojno, sta po današnjem sestanku vodstev strank sporočila predsednik SMC Miro Cerar in predsednica SAB Alenka Bratušek. Onadva pa bosta organom svojih strank predlagala, da oblikujejo skupno listo strank SMC in SAB. Da bo skupna lista težko izvedljiva, smo na Nova24TV poročali že pred meseci, ko so v javnost prišli prvi pozivi k združitvi moči na evropskih volitvah, govorilo se je celo o novi LDS.

 

Današnji sestanek se je po Cerarjevih besedah zaključil že po 15 minutah. Prvak LMŠ Marjan Šarec je Cerarju in Bratuškovi namreč pojasnil, da si njihova stranka želi na evropske volitve sama. “Pojasnila sva mu, da sva si želela, da bi šli skupaj, kajti verjameva, da je liberalna zgodba za Evropo pomembna,” je dejal Cerar. Hkrati je pojasnil, da sta se z Bratuškovo dogovorila, da organom svojih strank predlagata, da se povežejo, saj verjameta v to, da so lahko skupaj močnejši in bolj prepričljivi.

Za Bratuškovo je bil sestanek, kot je dejala, manjše razočaranje, ker bi to, kar sta slišala na sestanku, lahko slišala tudi po telefonu. “Prepričana sva, da smo v SMC in SAB sposobni sestaviti kakovostno listo in na evropskih volitvah doseči odličen rezultat,” je dejala.

Šarec neizprosen do koalicijskih partneric
Dogovor o morebitnem oblikovanju skupne kandidatne liste strank LMŠ, SMC in SAB, ki spadajo v politično skupino evropskih liberalcev (Alde), je bil v zraku že nekaj časa. Idejo je načelno podpiral tudi prvak LMŠ Marjan Šarec, a v LMŠ niso skrivali zahteve, da bo nosilec liste kandidat njihove stranke. Po nekaterih informacijah naj bi LMŠ zahtevala prva tri mesta in možnost veta na druge kandidate. Medtem pa je Cerar že pred tedni odgovoril, da je pogoj SMC za oblikovanje skupne liste strank enakopravnost v pogajalskih izhodiščih.

Volitve v Evropski parlament bodo sicer 26. maja, v skladu z razpisom, ki ga je danes podpisal predsednik republike Borut Pahor, pa začnejo volilna opravila teči 25. februarja, še poroča STA.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine