-2.4 C
Ljubljana
sobota, 28 januarja, 2023

Skupino sedanjih in nekdanjih levičarskih profesorjev je zmotila častna četa Slovenske vojske na 100. obletnici Univerze v Ljubljani

Skupina sedanjih in upokojenih univerzitetnih levičarskih profesorjev in t. i. razumnikov protestira, ker so bili v torek pred slovesno akademijo ob 100-letnici ljubljanske univerze navzoči vojaki. Na državnem protokolu pa so pojasnili, da ob vročitvi reda za izredne zasluge, ki ga je predsednik republike podelil univerzi, vedno sodeluje častna enota.

Podpisniki protesta, med njimi sin jugo-oficirja Boris A. Novak, sociolog Rudi Rizman, sociologinja Spomenka Hribar, drugorazredni predavatelj Vlado Miheljak in Kučanov »ustvarjalec javnega mnenja« Niko Toš se sprašujejo, ali predsednik republike Borut Pahor in rektor Univerze v Ljubljani Igor Papič nista nikoli slišala, da “uniformirane postave ne smejo stopiti in lomastiti po posvečenem prostoru mišljenja, raziskovanja in dialoga”.

Po njihovi oceni arogantno zatrjevanje, da zakon o državnih odlikovanjih zapoveduje vojaško paradiranje, kaže na pomanjkanje občutka za osnovno spodobnost.

Na univerzi so v odzivu na protest za STA spomnili na besede rektorja ljubljanske univerze Papiča iz njegovega nagovora na slovesni akademiji. Po njegovih besedah je bistvo univerze, da vzpostavlja prostor svobodne javne razprave. Na ta način osmišlja svojo ustvarjalno vlogo v sodobni družbi, so Papičeve besede povzeli v odzivu.

Na državnem protokolu pa so za STA pojasnili, da je pred slovesno akademijo ob 100-letnici univerze predsednik Pahor vročil red za izredne zasluge, s katerim je odlikoval Univerzo v Ljubljani. Red za izredne zasluge je najvišje državno odlikovanje, zato ob njegovi vročitvi sodeluje častna enota, ki jo sestavljata garda Slovenske vojske in Policijski orkester. Enako velja še za zlati red za zasluge, so dodali.

Pri vročanju obeh odlikovanj po njihovih besedah vedno sodeluje častna enota ne glede na lokacijo vročitve. To je stalna protokolarna praksa v skladu s pravili službe Slovenske vojske, so poudarili.

Pahor je univerzo odlikoval za njen prispevek k duhovnemu in kulturnemu razvoju slovenskega naroda, uveljavitvi slovenskega jezika ter za vrhunske dosežke na področju znanosti in izobraževanja.

Js, očitno bi zgoraj omenjeni predstavniki Kučanovega klana raje videli, da bi bili na slovesnosti pripadniki propadle jugovojske, ali morda nezakoniti migranti…

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine