-1.7 C
Ljubljana
petek, 28 januarja, 2022

Skupina Pošta Slovenija prejela priznanje za energetsko učinkovitost v prometu in logistiki

Piše: L. B.

Skupina Pošta Slovenije je na 23. Dnevih energetikov, ki so na temo Energetska učinkovitost na valu zelenega okrevanja potekali v Portorožu, prejela posebno priznanje v kategoriji energetska učinkovitost v prometu in logistiki.

Že desedt let si prizadeva skrbno upravljati okoljski odtis v skladu s svojo strategijo energetske učinkovitosti na področju nepremičnin, opreme in voznega parka. Letno nameni več milijonov evrov za investicije v projekte energetske učinkovitosti.

Pošta Slovenija je leta 2008 začela uporabljati prva do okolja prijazna vozila, intenzivneje se je elektrifikacije dostavne flote lotila leta 2017, danes pa je testiranje in uporaba do okolja prijaznih dostavnih vozil njena stalna praksa.

Leta 2018 je bil delež električnih vozil slabe 4 %, danes je že presegel 10 %. Konkretno povečanje deleža električnih dostavnih vozil je prav zaradi zamenjave večine motornih dvokoles z električnimi dostavnimi vozili. Leto 2020 je bilo prelomno, saj je po vrsti testiranj kupila prvi električni dostavni kombi. Glede na pozitivne rezultate jih bo v bodoče v floti zagotovo še več.

Do 2025 so cilji Skupine Pošta Slovenije na področju mobilnosti znižanje porabe goriva za prevozna sredstva za 12 % glede na leto 2018, povečanje deleža električnih vozil na 46 % do leta 2025 ter znižanje ogljičnega odtisa za 14 % glede na leto 2018.

Zadnje novice

Sorodne vsebine