13.6 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Skupina Mercator v devetmesečju z 8,9 milijona evrov čistega dobička

Skupina Mercator je v prvih devetih mesecih ustvarila 1,6 milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar je 1,6 odstotka več kot leto prej, prihodki od prodaje trgovine na drobno pa so se zvišali za 5,4 odstotka na 1,2 milijarde evrov. Čisti dobiček je znašal 8,9 milijona evrov, potem ko je skupina lani ustvarila 10,5 milijona evrov čiste izgube.

Potem ko je skupina Mercator v prvem lanskem devetmesečju beležila dobiček iz poslovanja v višini slabih 14 milijonov evrov, se je ta letos več kot podvojil in dosegel 35,8 milijona evrov. Bruto dobiček iz poslovanja (EBITDA) se je okrepil za 24,7 odstotka na 86,8 milijona evrov, so danes ob objavi devetmesečnih poslovni rezultatov sporočili iz Mercatorja.

Prihodki od prodaje družbe Poslovni sistem Mercator so se v prvih devetih mesecih z lanskih 886,5 milijona evrov znižali na 880 milijonov evrov. Dobiček iz poslovanja se je okrepil za dva milijona evrov na 32,3 milijona evrov, čisti dobiček družbe pa je znašal 14,5 milijona evrov.

Nova strategija, nov koncept trgovin, prenove trgovin in izboljšana konkurenčnost storitev kažejo pozitivne rezultate v osnovni dejavnosti poslovanja skupine, poudarjajo v Mercatorju. Trgovina na drobno predstavlja 78,7 odstotka vseh prihodkov, najpomembnejši trg poslovanja pa ostaja Slovenija. Doma je Mercator kljub pomembnemu znižanju trgovskih površin beležil 0,5-odstotno rast prihodkov v dejavnosti trgovine na drobno glede.

Skupina Mercator, ki skupaj zaposluje 20.322 ljudi, od tega v Sloveniji 9628, tako ostaja osredotočena na osnovno dejavnost poslovanja, pri čemer je ključni cilj nadaljevanje izboljševanja dobičkonosnosti, pravijo v družbi.

Neto finančni dolg skupine Mercator je konec septembra znašal 738,3 milijona evrov, kar je za 11,2 odstotka oziroma 93,3 milijona evrov manj kot leto prej. Kot zagotavljajo v družbi, Mercator tudi letos vse svoje obveznosti do finančnih in poslovnih partnerjev redno poravnava.

Mercator je v prvih devetih mesecih letos v osnovna sredstva investiral nekaj več kot 19 milijona evrov, dezinvestiral pa za 17,8 milijona evrov v okviru odprodaje nepremičnin, naprav in opreme. Na vseh trgih poslovanja je s poslovnimi najemi pridobil 13 novih maloprodajnih enot oziroma 6923 kvadratnih metrov novih bruto površin. Mercator je izvedel vse potrebne aktivnosti za prodajo 10 nakupovalnih centrov v Sloveniji (projekt monetizacija) in v oktobru podpisal 116,6 milijona evrov vredno pogodbo o njihovi prodaji Supernovi.

Zadnje novice

Sorodne vsebine