8.7 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Skupina medicinskih sester: Odprto pismo Vladi RS (v odstopu) h konkretnim ukrepom za zaščito javnega zdravja državljanov Republike Slovenije

Zaradi očitnega zavajanja javnosti o pripravljenosti na prihod koronavirusa  v Slovenijo, je Skupina medicinskih sester poslala odprto pismo Vladi Republike Slovenije v odstopu. Pri tem so kritične do predsednika vlade v odstopu Marjana Šarca, ki javno zatrjuje, da smo pripravljeni na koronvirus. Pri tem so dobesedno zapisale: »Dejstvo je, da na večji raztros virusa v Sloveniji nismo pripravljeni. Ne prostorsko, ne materialno, ne kadrovsko!«

Njihovo sporočilo za javnost objavljamo v celoti:

Odprto pismo Vladi RS (v odstopu) h konkretnim ukrepom za zaščito javnega zdravja državljanov Republike Slovenije

Gospod Marjan Šarec in Vlada RS v odstopu!

V zadnjih dneh v medijih vztrajno ponavljate, da smo pripravljeni na koronavirus, ki je dobesedno pred vrati in je samo vprašanje časam kdaj se bo pojavil v Sloveniji. Kot medicinske sestre, ki smo vsakodnevno v prvih bojnih vrstah pri delu z bolnik,i se sprašujemo, kdo je pripravljen, kaj pomeni biti za vas pripravljen. Ljudje, ki delamo vsakodnevno ob bolnikih, in ljudje, ki zadeve vodijo iz »pisarn«, imamo očitno več kot različno percepcijo dane situacije, oziroma kaj pomeni biti pripravljen.

Ali je pripravljenost to, da v bolnišnici 24. 2. 2020 ni na voljo osnovne zaščitne opreme za zaposlene oziroma v osiromašenem številu? Primer zaščitne maske s certifikatom FFP3? Plašči in podobno … kaj šele skafandri, ki jih pri negi bolnikov uporabljajo na Kitajskem in dajejo optimalno zaščito. Število zaščitnih mask, ki jih ima Slovenija na voljo, je tajen podatek! S kakšnim namenom?

Zdravstveni delavci v dani situaciji potrebujemo podporo, učinkovito koordinacijo in učinkovite ukrepe. Na vseh nivojih, tako lokalnem kot državnem. Ne potrebujemo pa zavajanja in nato sami ugotovimo, da ustanova ne premore niti zadostne količine osnovnih zaščitnih sredstev – PRIMERNIH.

Da ne govorimo o prostorskih zmožnostih za učinkovito kapljično izolacijo v slovenskih zdravstvenih ustanovah v primeru večjega števila okuženih in prepotrebnem kadru. Pri tem je pomembno, da ima medicinska sestra znanja in izkušnje za delo v kapljični izolaciji, kar je bistvenega pomena za preprečevanje širjenja virusa med pacienti in zdravstvenimi delavci znotraj ustanove. Prav tako je treba upoštevati, da ob takšnemu pacientu delata 2 medicinski sestri. Kako in kdo bo izvajal dekontaminacijo zaposlenih po delu ob bolniku s koronavirusom, če za to ni v starih in dotrajanih stavbah primernega prostora? Da ne govorimo o bolniških sobah s podtlakom ali z dvojnimi vrati.

Koliko jih imamo v Sloveniji? Ste morda tudi računali, koliko aparatov za podporo dihanja ima Slovenij, v primeru težjega poteka bolezni?

Še in še bi lahko opisovali trenutne neurejene in nedorečene situacije, pa se bojimo, da stvari enostavno ne boste razumeli ali pa jo boste javnosti predstavljali kot širjenje strahu. Pa vendar je vse resnica in realnost.

Dejstvo je, da na večji raztros virusa v Sloveniji nismo pripravljeni. Ne prostorsko, ne materialno, ne kadrovsko!

Menimo, da je za preprečevanje raztrosa bistvenega pomena, da se uvede nadzor na mejah ter sledenje in dosledna obravnava potnikov, ki prihajajo s kritičnih območij. To naši sosedje že izvajajo. Tako pri nas vrnitev avtobusa dijakov iz Murske Sobote z ekskurzije v Rimu ne predstavlja tveganja, medtem ko v podobnem primeru naši sosedje dosledno izvajajo ukrepe za preprečevanje prenosa-raztrosa virusa.

Kako lahko dopustite obratovanje igralnice tik ob slovensko-italijanski meji v bližini žarišča virusa, kjer je 75 odstotkov italijanskih gostov??? Ali se bojite, da bi bili pri sprejemanju ukrepov preveč radikalni?

NIKAKOR NE, prosimo pa, da se zavedate, da STE neposredno odgovorni za varnost in zdravje slovenskih državljanov! ZATO JE SKRAJNI ČAS, DA SE ZBUDITE!

Lp, Skupina medicinskih sester

Zadnje novice

Sorodne vsebine