21.2 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

Skrivnost “tehničnega mandatarja”: Nekoč bi davčno razbremenjeval bogate, danes dela za bogate elitneže Foruma 21

V preteklosti se je ekonomist Jože P. Damijan, ki ga je opozicija predlagala za mandatarja tako imenovanega ustavnega loka, razglašal za “mladoekonomista”, zagovornika “neoliberalnih” ekonomskih idej, med katerimi je zagovarjal tudi enotno davčno stopnjo pri obdavčitvi bruto plač. Prizadeval si je torej za razbremenitev najbolj produktivnega dela družbe. Damijan je vmes zamenjal strani in se prestavil na drugo stran, na stran gospodarskih omrežij, prepletenih s politiko tranzicijske levice. Sedaj ga želijo zavihteti na oblast, da bi jim z državnimi posli zagotovil nadaljnjo eksistenco in z visokimi davki ubijal preostali del gospodarstva.

 

Ekonomist Jože P. Damijan je bil nekoč neoliberalec in se je v javnosti pojavil kot član mladoekonomistov skupaj z Igorjem Mastenom, Sašom Polancem, nekdanjim prvim možem Banke Slovenije Boštjanom Jazbecem in nekdanjim novinarjem in današnjim uslužbencem mednarodnega denarnega sklada Mićom Mrkaićem. V času ko je vodil svetovalno skupino, se je zelo zavzemal za enotno davčno stopnjo na področju plač, davku na dodano vrednost in dohodku pravnih oseb, medtem ko so njegovi trenutni podporniki veliki nasprotniki uvedbe socialne kapice.

Mladoekonomisti so zagovarjali privatizacijo, liberalizacijo in enotne davčne stopnje. Damijan je bil v prvi vladi Janez Janše vodja odbora za reforme, nato pa nekaj mesecev celo minister za razvoj, a je po komaj treh mesecih odstopil. Kljub temu da ni predstavljal predlogov reform, pa se je zavzel za enotno davčno stopnjo, ki je, po njegovem mnenju, sistem prihodnosti. Predlagal je enotno obdavčitev dohodka, ki bi razbremenila podjetja, saj bi tako zmanjšali bruto plače. Menil je da sprememba bruto plače ne bo vplivala na višino neto plač. “Bistveno je to, da predlagamo enotno davčno stopnjo na področju dohodnine, pri davku na dodano vrednost predlagamo eno stopnjo, pri davku od dohodka pravnih oseb pa že tako ves čas obstaja ena davčna stopnja,” je takrat dejal Damijan.

Damijan je predlagal, da se enotna davčna stopnja za DDV predlaga predvsem zato, da bi nadomestili izpad proračunskih prihodkov iz naslova, ki bo nastal, ko bodo z enotno davčno stopnjo razbremenili gospodarstvo. Damijan je takrat zagovarjal ideje privatizacije, enotne davčne stopnje in liberalizacije gospodarstva. V prvi Janševi vladi je Damijan vodil odbor za reforme, se navduševal nad Slovaško in konec leta 2005 prevzel vodenje ministrstva za razvoj, nakar je odstopil.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine