18.8 C
Ljubljana
sobota, 10 junija, 2023

Skorajšnji debakel LMŠ na evropskih volitvah? Aprilska anketa pokazala, da vodilna kandidatka LMŠ Irena Joveva močno zaostaja za rezultatom svoje stranke

V marcu so televizije objavile raziskave popularnosti strank in prvič tudi že list na evropskih volitvah. Razlike v izmerjenih deležih za stranke različnih agencij, in celo v vrstnem redu na vrhu, ostajajo skoraj neverjetne. Je pa tokrat prvič mogoče prikazati razlike v privlačnosti strank in njihovih evropskih list.

 

Zver, Fajonova ali Joveva?

Po raziskavi Mediane, rezultate je ta teden objavil POP TV, najbolj za rezultatom svoje stranke LMŠ zaostaja Irena Joveva z listo za Evropski parlament, ki bi jo podprlo skoraj pol manj volivcev kot jih podpira stranko Marjana Šarca v raziskavi moči strank iste agencije. Ob tem velja upoštevati še, da je Mediana za POP TV povrhu stranki LMŠ namerila kar enajst odstotnih točk slabši rezultat kot pred tem Ninamedia za TV Slovenija. Druga skrajnost po Mediani je EU-lista SD Tanje Fajon, ki dosega skoraj dvakrat tak rezultat kot znaša podpora SD Dejana Židana. Deloma je to najbrž tudi posledica večje javne prepoznavnosti nekdanje novinarke Fajonove in drugih kandidatov na listi SD, denimo Matjaža Nemca, Milana Brgleza … Slabše kot SDS Janeza Janše se odreže tudi koalicijska lista SDS in SLS, ki jo vodi Milan Zver. V celoti gledano pa je v merjenjih pred evropskimi volitvami Zver še v prednosti pred Fajonovo, Joveva je tretja. Po meritvi moči strank v državi pa vodi Šarec pred Janšo in Židanom, ki je nekoliko zadaj.

Članek si lahko v celoti preberete TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine