16.1 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Škof Peter Štumpf v velikonočni poslanici SKŠ: Enkrat v blagodejnosti, sedaj v preizkušnjah – še zmeraj pa je tu Velika noč

Piše: vfokusu.si

Zaradi neuničljivega upanja smo se pred tridesetimi leti odločili za samostojno Slovenijo. To smo hoteli, ker smo tega vredni.

V letošnji velikonočni poslanici, ki jo je v imenu slovenskih škofov in Slovenske škofovske konference, napisal soboški škod dr. Peter Štumpf je osrednja nit aktualnim razmeram zaradi svetovne pandemije novega koronavirusa, umrlim zaradi te zahrbtne kuge 21. stoletja, njihovim svojcem in seveda ljudem, ki se noč in dan borijo za njeno zajezitev. Ob tem je spomnil na preroške besede škofa dr. Jožefa Smeja, ki je lani v častitljivi starosti umrl lani prav zaradi virusa covid-19: “Skrivnosti trpečih src ne poznajo zatona. Odrešilne so in zato tudi večne.”

Enkrat v blagodejnosti, sedaj v preizkušnjah – še zmeraj pa je tu Velika noč

V prečudoviti moči Velike noči hodimo tudi Slovenci od postaje do postaje mejnikov – enkrat v blagodejnosti, drugič v preizkušnjah –, da bi ohranili življenje in mladim omogočili dostojno prihodnost. »Skrivnosti trpečih src ne poznajo zatona. Odrešilne so in zato tudi večne. Zaradi neuničljivega upanja smo se pred tridesetimi leti odločili za samostojno Slovenijo. To smo hoteli, ker smo tega vredni. Že dobro leto pa premagujemo velike težave zaradi epidemije novega virusa. Kaj nas še čaka, ne moremo vedeti. Eno je gotovo: dobrotnost, solidarnost in služenje, ki jih hvaležno občudujemo pri varuhih zdravja in blagostanja, molitve in bogoslužij, še zmeraj hodijo med nami kot angelski znanilci vstajenja. Ti dobrotniki nam ohranjajo upanje. Mnogi naši bližnji so že morali napraviti zadnjo stopinjo – do groba. Čeprav smo žalostni, svoja hrepenenja po nesmrtnosti utemeljujemo na Veliki noči, ker verujemo, da se vse preizkušnje stekajo v Kristusovo zmago nad smrtjo. Škof dr. Jožef Smej je zmeraj opogumljal: »Skrivnosti trpečih src ne poznajo zatona. Odrešilne so in zato tudi večne.« V tej zaupljivi veri škofje voščimo blagoslovljeno Veliko noč vsem prebivalcem Slovenije, zamejcem in tistim, ki živite v tujini; posebej pa bolnim in trpečim.

dr. Peter Štumpf SDB, soboški škof

Zadnje novice

Sorodne vsebine