10.3 C
Ljubljana
četrtek, 30 marca, 2023

Skladatelju Damijanu Močniku po nagradi Prešernovega sklada še Kozinova nagrada

Piše: C. R.

Skladatelj Damijan Močnik bo opoldne na Društvu slovenskih skladateljev prejel letošnjo Kozinovo nagrado za zaokrožen sakralni opus. Trenutno najbolj izvajani slovenski skladatelj v tujini je letos že prejel nagrado Prešernovega sklada za ustvarjalnost zadnjih treh let.

Njegov opus obsega dela, kot so Simfonic movement, Koncert za čembalo, klavir, orgle in simfonični orkester, Vox clamantis, Circulus aeternus, Glasba za trobilni kvintet in opera Všeč si mi na libreto Milana Dekleva.

Sakralni del pa sega od solističnega Magnificata za sopran solo do številnih del za mešani zbor, kot sta Christus est natus in Regina coeli. Kot navaja utemeljitev, je njegov sakralni opus imel veliko odmevnost ob izidu zgoščenke z naslovom Verbum supernum prodiens pri založbi Carus-Verlag iz Stuttgarta. Doslej je sicer izšla še ena zgoščenka z njegovo glasbo – z adventno kantato Adventus Domini nostri Jesu Christi.

Njegove zborovske skladbe so uspele na več slovenskih cerkvenoglasbenih natečajih, z dvema skladbama je bil nagrajen na natečaju ob 50-letnici revije Naši zbori, skladba Dyptichon in honorem tolerantibus pa je prejela drugo nagrado na skladateljskem natečaju mednarodnega festivala Rhein/Ruhr leta 1996 v Bochumu, kjer prve nagrade niso podelili. Zmagal je tudi na natečaju za himno ob papeževem obisku v Sloveniji.

Močnik objavlja v revijah Naši zbori in Cerkveni glasbenik, v izdajah Slovenskega Cecilijinega društva in pri založbi Astrum, v tujini pa njegove skladbe tiskajo založbe Ferrimontana v Frankfurtu in Carus-Verlag v Stuttgartu ter Ausburg-Fortress iz Minneapolisa v ZDA.

Je najpogosteje izvajani slovenski skladatelj tako doma kot v tujini, saj njegove skladbe pojejo in snemajo najodličnejši svetovni zbori in ansambli. Utemeljitev med drugim navaja Svetovni zbor mladih z Garyjem Gradnom, The London Sinfonietta Voices, St Jacob’s Chamber Choir Stockholm, Singer Pur, Mešani zbor Ave Ljubljana, APZ Tone Tomšič Ljubljana in The Cardinal Singers of the University of Louisville.

Močnik se je rodil leta 1967 v Kranju. Iz kompozicije je diplomiral na ljubljanski Akademiji za glasbo v razredu Daneta Škerla. Vseskozi se je ukvarjal tudi z zborovodstvom, iz katerega se je izpopolnjeval pri dirigentu Ericu Ericsonu.

Izpopolnjeval se je v različnih kompozicijskih tehnikah, vendar pogosto izhaja iz korala in narodne zakladnice. Pogosto mu je vir navdiha besedilo, iz katerega inovativno izlušči ritmično-melodične elemente, ki pogosto postanejo vezno gradivo celotne kompozicije.

Društvo slovenskih skladateljev najvišje strokovno priznanje, poimenovano po skladatelju Marijanu Kozini, podeljuje od leta 1994. Na podelitvi bo Marta Močnik Pirc izvedla Magnificat za solo sopran, so sporočili z društva.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine