1.2 C
Ljubljana
nedelja, 29 januarja, 2023

Škandalozno: Vlada RS ob prazniku Dneva vrnitve Primorske k matični domovini praznik preimenovala v »priključitev«

Danes, 15. septembra, z državnim praznikom dan vrnitve Primorske k matični domovini obeležujemo pomembno prelomnico v slovenski zgodovini. Spominjamo se 15. septembra 1947, ko je bila uveljavljena pariška mirovna pogodba, s katero se je velik del Primorske vrnil k matični domovini.

Mineva 72 let od uveljavitve mirovne pogodbe, ki je bila podpisana 10. februarja 1947 v Parizu med Italijo in zmagovalci druge svetovne vojne. V spomin na ta, za slovenski narod pomemben dogodek, je prva vlada Janeza Janše z novelo zakona o praznikih in dela prostih dnevih v Republiki Sloveniji uvedla državni praznik, ki ga z državno proslavo praznujemo vsakih pet let.

“Naj nam praznik, kot je vrnitev Primorske k matični domovini, predstavlja simbol združevanja. 15. september je datum, ko se je zgodilo izjemno zgodovinsko dejanje, ki nas je kot narod zaobjelo in pustilo močan pečat v slovenski narodni zavesti,” je na Facebooku zapisala poslanka SDS Anja Bah Žibert.

Naj nam praznik, kot je vrnitev Primorske k matični domovini, predstavlja simbol združevanja. 15. september je datum, ko…

Gepostet von Anja Bah Žibert am Sonntag, 15. September 2019

A vse ni tako enostavno. Sploh, ko pride do imena omenjenega praznika. V času predvolilne kampanje za Evropski parlament je poslanec SD Matjaž Nemec predstavil predlog, da bi ime praznika spremenili iz dneva vrnitve Primorske k matični domovini v dan priključitve Primorske k matični domovini.

Vrnitev. Vrnitev.
Pa na TIR ste pozabili, in na to, da so komunisti pobijali TIGRovce.

— Platinis (@Platinis2) September 15, 2019

K sreči na koncu do tega ni prišlo, zahvaljujoč splošnemu nasprotovanju predlogu v javnosti. Priključitev namreč implicira, da Primorska ni pripadala Sloveniji. Nemec, ki mu je “anschluss” tako ljub, pa ravno tako ni odšel v Bruselj. Po desni ga je takrat prehitel prestopnik iz SMC, Milan Brglez.

Pomorski narod, ki nima suverenega dostopa do odprtega morja za kar so odgovorni komunistični zločinci, ki vam pošiljajo zgornji tvit. Kreteni niti ne vedo, da gre za vrnitev in ne priključitev Primorske. (oz. vedo samo načrtno ustvarjajo sovraštvo in trobezljajo o miru).

— Tomaz Kavcic (@TomazKavcic) September 15, 2019

A vsaj od državnih organov bi lahko pričakovali, da ob dnevu, ko obeležujemo ta zgodovinski dogodek, vsaj pravilno zapišejo ime praznika. Namesto tega so na uradnem Twitter profilu Vlade Republike Slovenije zapisali, da “letos praznujemo 72. obletnico priključitve Primorske k matični domovini”.

Žalostno, da vlada ne ve kako se imenuje praznik, ki ste ga praznovali #sramvasbodi https://t.co/QYeh35blXf

— Bojana (@Bojana61654450) September 15, 2019

“Priključitev” je neprimeren in škodljiv izraz, saj nakazuje, da Primorska nikoli ni bila del matične domovine, kar pa seveda ne drži. Težnja po preimenovanju pa kaže na nespoštovanje do vseh tistih, ki so se desetletja borili za dan, ko bodo izgubljeni sinovi in hčere naroda vrnjeni matični domovini.

“Naj nam praznik, kot je vrnitev Primorske k matični domovini, predstavlja simbol združevanja. 15. september je datum, ko se je zgodilo izjemno zgodovinsko dejanje, ki nas je kot narod zaobjelo in pustilo močan pečat v slovenski narodni zavesti. Je dan, ki ohranja spomin na dogodke, ko so Slovenke in Slovenci, Primorci in Primorke s pogumom, enotnostjo in srčnostjo pripomogli k temu, da je lahko Primorska vstala v novo življenje,” so zapisali na spletni strani SDS.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine