Policijska država smo. Žalostno. Sem mislila, da je to mogoče samo v daljnih državah. Svoboda izražanja je temelj demokracije, policijska represija pa sodi v drugo politično ureditev. Ljubljana, danes zvečer,” je novinarka RTV Petra Bezjak Cirman na Twitterju komentirala nasilne proteste v Ljubljani, ki so jih sprožili skrajneži z napadom na parlament in policijo. Njen zapis je naletel na številne kritične odzive.

Nasprotniki PCT pogojevanja so se zbrali na protestu pred Državnim zborom na Trgu republike, kjer pa so se zopet sprevrgli v nasilno uničevanje ter napade na policijo. Kot smo že poročali, so bile tam prisotne različne skupine skrajnežev – od salafistov do Antifa – zvečer pa so v hram demokracije izstreljevali pirotehnična sredstva, metali granitne kocke in zopet napadli snemalca Nove24TV.

Vse to pa je novinarka RTV Petra Bezjak Cirman videla povsem drugače. Zaradi divjanja drhali in ogrožanja varnosti ter življenj meščanov je, kot je to običajno, morala posredovati policija. Toda Bezjak Cirmanova je rutinsko delo policije označila za represivno, našo demokratično državo, ki je bila zopet napadena, pa za policijsko.

Leto dni se je protestnikom nekritično namenjalo pozornost v času epidemije
Novinar Nova24TV Luka Svetina situacijo vidi drugače, zato ji je odpisal: “Moji vtisi po današnjih žalostnih prizorih iz centra mesta: Leto dni se je takole dajalo pozornost in legitimnost nezakonitim protestom v času epidemije. Ni bilo enotne, ostre obsodbe ogrožanja zdravja sodržavljanov. Se čudimo, da so protesti danes spet eskalirali v nasilje?

Politični analitik Mitja Iršič pa jo je vprašal, če se ji je povsem odpeljalo v tej histerični antivladni agitaciji. “Nasilna drhal je vandalizirala po ulicah in ogrožala življenja meščanov. V kateri državi ne bi posredovala policija? No mogoče v kakšnih liberalnih ameriških mestih, kjer si prebivalci več ne upajo na ulico.”

Odzval se je tudi predsednik vlade Janez Janša, ki je napovedal razpravo v Državnem zboru glede poročanja RTV in odgovornosti za pojave nasilja. Po mnenju Janše je povsem neprimerno, da novinarka nacionalne televizije podpira ulično nasilje in napade na hram demokracije. Petra Bezjak Cirman je sicer žena bolj zloglasnega novinarja portala Necenzurirano Primoža Cirmana, ki ima prav tako težave z objektivnostjo in profesionalnim novinarstvom. Vse kaže, da je ravno aktivistično poročanje in podpora skrajnim protestom, v več kot letu dni že večkrat pripeljalo do nasilnih protestov, ki rojevajo le nove oblike levičarskega ekstremizma.