16 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Škandalozna levičarska zunanja politika: Sloveniji grozi zaprtje veleposlaništva ZDA v Ljubljani?!

Kot pričakovano, se pod Šarčevo vlado, ki jo pretežno sestavljajo stari obrazi globoke države, za Slovenijo ne bo nič spremenilo niti na zunanjepolitičnem področju, še več – tovrstni kadri nas na mednarodnem političnem parketu sramotijo bolj kot kadar koli prej. Po celi vrsti diplomatskih spodrsljajev, ki so se zgodili v preteklih tednih, se zdaj namiguje celo na zaprtje ameriškega veleposlaništva v Sloveniji.

 

Slovenija že več let pod vodstvi levičarskih vlad dosledno zanemarja odnose z Združenimi državami Amerike, pri tem pa se nevarno približuje npr. Rusiji in Iranu, državama, ki sta podvrženi sankcijam mednarodne skupnosti. V zadnjem času so zunanjepolitični “strokovnjaki”, kot je Milan Brglez, s skrajneži iz Levice poskušali izsiliti celo priznanje Palestine, ki jo obvladuje teroristična skupina Hamas in med drugim zaseda izraelsko območje Judeje in Samarije. S teh območij in iz Gaze pa dnevno seje smrt v obmejnih območjih Izraela, prav tako pa ne izpolnjuje osnovnih mednarodnopravnih kriterijev neodvisne države. Poleg tega je najbolj priljubljenim državam slovenske levice skupna še ena točka: nespoštovanje in sistematično kršenje osnovnih človekovih pravic, v nobeni od teh nedemokratičnih držav s številnimi političnimi zaporniki namreč nista zagotovljeni svoboda govora kot osnovna človekova pravica ali pa neodvisnost sodstva, kar nam slovenska levica vedno bolj poskuša omejevati tudi doma. Tukaj ni več treba dodajati niti, da se nekateri slovenski levičarji odkrito navdušujejo nad “uspehi” Chavezovega in Madurovega režima v Venezueli.

Foto: Twitter

Slovenska diplomacija v službi globoke države

Zakaj slovenskih diplomatov v službi globoke države kršenje človekovih pravic in neupoštevanje osnovnih demokratičnih standardov ne moti? Ker imajo interese drugje: zastopajo namreč “podjetne” posameznike iz krogov globoke države, ki s svojimi izdelki na zahodnih trgih niso konkurenčni in jim na ta način odpirajo vrata na vzhodne trge, kjer večina zahodnih držav sploh ne želi poslovati. Primeri takšnih podjetij so kranjski Iskratel pod vodstvom Željka Puljića, ki je bil pred tem med drugim glavni tehnični direktor Telekoma Slovenije, tam pa so njegov mandat zaznamovale številne nepravilnosti. Poleg Telekoma Slovenije se Iskratel sicer pretežno zanaša na vzhodne trge, kamor jim je Karl Erjavec kot donedavni zunanji minister bolj ali manj uspešno odpiral poti. Erjavec pa Puljiću ni odpiral poti le v Rusijo in Iran: pred približno letom in pol je Erjavec poslancem vsiljeval prijatelja Puljića celo kot nadzornika Slovenskega državnega holdinga, pri čemer pa ta ni bil deležen podpore niti koalicijskih partnerjev, prav tako pa je poslancem imenovanje odsvetovala mandatno-volilna komisija. Puljić je pred glasovanjem sicer odstopil od kandidature.

Željko Puljić (Foto: STA)

V družbi Puljića pa je bilo pogosto moč videti druge “podjetnike” iz globoke države. Na številnih obiskih v Rusiji in Iranu je bil prisoten tudi Janez Škrabec iz družbe Riko, sicer znan podpornik Foruma 21 in Nove Slovenije. Ruskih in iranskih poslov pa se je veselil tudi Dušan Olaj, lastnik podjetja Duol in znan obraz Socialnih demokratov Dejana Židana. Pričakovano, tudi podjetje Duol se poleg vzhodnih trgov napaja s številnimi državnimi posli.

Zadeve pa so v zadnjem času dosegle dno, beda slovenske politike, ki iz države odkrito podi poštene podjetnike, v tujini pa skrbi za žepe “podjetnikov” blizu režima, se vse bolj kaže na mednarodnem političnem parketu. Miro Cerar, novi minister za zunanje zadeve v vladi Marjana Šarca, v svojih prvih mesecih namreč jasno kaže na to, da lahko slovenska zunanja politika tudi po Karlu Erjavcu dosega nova dna. Med vidnejšimi dogodki v okviru Cerarjevega nedavnega obiska ZDA je bilo tako njegovo srečanje z iranskim zunanjim ministrom Mohammadom Javadom Zarifom, in to prav v času, ko prihaja do novih napetosti med Zahodom in Iranom. Kot piše Portalplus, naj bi bile ZDA zaradi tako hude provokacije tako besne, da naj bi razmišljale celo o zaprtju svojega veleposlaništva v Ljubljani.

Ob robu zasedanja pa je sodeloval v akciji #No2Antisemitism, je sporočilo ministrstvo za zunanje zadeve. Njegova vlada pa je imela bizaren način izražanja nasprotovanja antisemitizmu, saj je takrat skoraj prišlo do priznanja Palestine, Cerar pa to nadaljuje s prijateljevanjem z izrazito antisemitističnim Iranom.

Pahor nadaljuje s sramotenjem Slovenije

Kot tradicionalno, pa so se tudi predsedniku Borutu Pahorju tudi tokrat dogajali spodrsljaji. Njegov najvidnejši uspeh, ki ga je dosegel na obisku v ZDA, je bilo namreč to, da ga je kolona vozil ameriškega predsednika Donalda Trumpa prehitela med jutranjim tekom, on pa si je ob tem vzel čas, posnel svoje srečanje z ameriškim kolegom in se o tem celo pohvalil slovenski in svetovni javnosti na družabnih omrežjih. V nasprotju z njim je njegova hrvaška kolegica Kolinda Grabar Kitarović zablestela na sprejemu pri Trumpu, kjer pa je po mnenju mnogih s svojo obleko zasenčila celo sicer vrhunsko modno poznavalko, prvo damo slovenskega rodu Melanio Trump.

Ni pa manjkalo niti srečanj z režimu prijateljskimi državami. V New Yorku se je Pahor udeležil tudi fototermina s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom, ravno v času, ko Turčija pod njegovim vodstvom stopnjuje kršenje človekovih pravic in se povečuje število političnih zapornikov. Presenetljivo je, da so se Pahorja usmilili kosovski premier ter predsednika Islandije in Švice, ki so z njim na hitro popili kavo. Slovenskim politikom se vrata zahodnih demokracij namreč vse bolj zapirajo.

Slovenija v očeh ZDA postaja banana država?

Pahorjeva in Cerarjeva turneja se je sicer zaključila z obiskom Washingtona, kjer je v Centru za javno diplomacijo v okviru State departmenta potekala slovesnost ob 20. obletnici Fundacije za razminiranje in pomoč žrtvam min (ITF), kjer je bila najvišja prisotna funkcionarka iz ZDA Elisabeth Millard, namestnica pomočnika ameriškega državnega sekretarja. Med gosti, ki jih ni bilo niti 50, tako ni bilo sicer pričakovane demokratske senatorke slovenskega rodu Amy Klobuchar, konferenco za medije po dogodku pa so odpovedali, ko je postalo jasno, da na njej ne bo prisoten niti en tuj novinar, udeležili naj bi se je le dopisniki slovenskih režimskih trobil, še poroča Portalplus.

Pozornost je vzbudila tudi popolna nesposobnost Mladike ob organiziranju nedavnega Blejskega strateškega foruma (BSF), ki se je izkazala v številnih blamažah. Najprej so za osrednjega gosta določili albanskega predsednika Ilirja Meto, potem pa so si premislili in za osrednjega gosta določili glavnega pogajalca za brexit, Michela Barnierja. Poleg izredno žaljivega odnosa do ZDA pa niso pozabili pokazati tudi, kakšen je odnos do ZDA: gostitelji so namreč popolnoma ignorirali najvišjega predstavnika ameriškega State departmenta, ki se je letos udeležil BSF, Matthewa A. Palmerja. Morda je ravno to botrovalo k fiasku, ki je nastal iz slovesnosti ob ustanovitvi ITF?

J. Ž.

Zadnje novice

Sorodne vsebine