15.6 C
Ljubljana
sobota, 1 aprila, 2023

Škandal! Predsednik Pahor odlikoval nevladnike, ki so pomagali polmilijonski koloni migrantov, med katerimi so bili tudi številni teroristi, pri prehodu skozi Slovenijo

Predsednik države se je odločil odlikovati posameznike in organizacije, ki so pomagali polmilijonski koloni migrantov, med katerimi so bili tudi številni teroristi, pri prehodu skozi Slovenijo leta 2015, za “uspešno pomoč pri obvladovanju krize v obdobju 2015-2016”.

Slovenski predsednik Borut Pahor je sprejel odločitev, da podeli medalje za zasluge posameznikom in organizacijam “na varnostnem in vojaškem področju ter civilnem področju državnim institucijam in posameznikom iz Slovenije ter držav Evropske unije”, so zapisali na uradni spletni strani predsednika države.

Prejemniki medalj, med njimi je tudi vrsta nevladnih organizacij, naj bi v obdobju 2015-2016 pomagali pri obvladovanju migrantske krize, ki je po predsednikovih besedah predstavljala “eno izmed najtežjih preizkušenj na humanitarnem in varnostnem področju v času njene samostojnosti”.

Potvarjanje zgodovinskih dejstev, ko je spomin še svež
Na spletni strani Urada predsednika Republike Slovenije so spomnili, da je slovenska vlada junija 2015 “osrednjo usklajevalno vlogo dodelila Ministrstvu za notranje zadeve Republike Slovenije, ki je v ožji operativni del vključilo Policijo”. Ta naj bi z “načrtnim delom in preudarnimi ukrepi obvladovala varnostne razmere ter zagotavljala nadzor na slovenskem ozemlju”.

Zadnja trditev je res slaba šala. Kajti reči, da je dirjanje polmilijonske horde ilegalnih migrantov preko slovenske državne meje naprej na Zahod “obvladovanje varnostnih razmer” in “zagotavljanje nadzora”, je zares neokusno. Sploh ko pomislimo, da se je pozneje izkazalo, da so številne teroristične napade, ki so se zgodili v Franciji, Nemčiji in drugod po Evropi, povzročili ravno teroristi, ki so prispeli v Evropo po migrantski poti, ki je tekla skozi Slovenijo.

Izpostavljen doprinos nevladnih organizacij
Pahor je izpostavil delo številnih nevladnih organizacij, ki so migrantom nudile pomoč. “Na področju humanitarne pomoči, začasne nastanitve in oskrbe migrantov so sodelovali Rdeči križ Slovenije, Slovenska karitas, Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva, Humanitarno društvo ADRA Slovenija, Evangelistična humanitarna organizacija Podpornica, Zveza tabornikov Slovenije, Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov, Gasilska zveza Slovenije, službe nujne medicinske pomoči, Zveza slovenskih častnikov ter številni nepovezani prostovoljci in prostovoljke.”

Ob tem so še dodali: “Neprecenljivo pomembna sta bila tudi objektivno poročanje medijev ter zavzeto delo novinarjev in novinark, ki so spremljali dogajanje.” Ta zadnja trditev je pljunek v obraz vsem, ki so spremljali poročanje osrednjih medijev. Namreč, z migrantsko krizo se je začelo koordinirano zaklepanje komentarjev na spletnih straneh RTV Slovenija, 24ur, Mladine in drugih spletnih portalov, ki so pozdravljali prihod migrantov, zaradi česar so bili komentatorji kritični.

V letu 2015 se je začela sistematična cenzura s strani medijev, ki so jo prebili zgolj posamezniki z objavami resničnih dogodkov na socialnih omrežjih in neodvisnih spletnih portalih. Takrat je začel z delovanjem tudi spletni portal Nova24TV. Osrednji mediji so takrat aktivno skušali ustvariti vtis nebogljenih beguncev, ki bežijo pred vojno. Propaganda režimskih medijev, ki so neumorno napadali vse in vsakogar, ki se ni bil pripravljen ukloniti njihovim lažem.

Propad propagandnega stroja osrednjih medijev
Še se lahko spomnimo, kako so takrat neumorno vztrajali pri imenovanju migrantov z begunci. Danes je to že dolgo preteklost. Sprva so skušali ublažiti retoriko in začeli uporabljati izraz “prebežnik”, a dandanes prevladuje govor o migrantih in prosilcih za azil. Kakršnokoli vztrajanje z begunci jim je samo še v posmeh. To je moč resnice, ki se ne ukloni propagandi.

Vsekakor pa je zanimiva trditev, da je Sloveniji materialno pomoč v “obliki opreme ali finančnih sredstev posredovalo 13 držav in šest mednarodnih organizacij in inštitucij”. Vprašanja, katere so te države, mednarodne organizacije in inštitucije, smo naslovili tudi na Urad predsednika Republike Slovenije.

Za konec so v predsednikovem uradu zapisali še, da je Slovenija pokazala “človeški obraz ljudem, ki jih je usoda poslala na pot za boljšim življenjem tisoč kilometrov od njihovih domov”. To je navadno sprenevedanje. Usoda jih ni nikamor poslala, odšli so sami. Odšli so sami, na povabilo nemške kanclerke Angele Merkel. V veliki večini odrasli moški – in ne družine, ženske, ali otroci. Lepo pa je, da so le priznali, da gre za ekonomske ilegalne migrante, ki si želijo boljše življenje, in ne za begunce. To lahko razumemo, a vsekakor ne gre takega vedenja opravičevati, še manj pa upravičevati.

Ivan Šokić/Nova24TV

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine