23.4 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

Širjenje novomeške bolnišnice: Za bolnike s covidom odpirajo tudi staro interno kliniko

V Splošni bolnišnici Novo mesto imajo danes hospitaliziranih 50 bolnikov s covidom-19, od tega sedem na intenzivnem oddelku. Za covidne bolnike poleg pljučne in infekcijske klinike odpirajo tudi staro interno bolnišnico, kjer bodo zagotovili do 80 postelj, so zapisali v sporočilu za javnost.

 

Hkrati v bolnišnici zmanjšujejo delo na nenujnih programih. Po novem tako sprejemajo le še bolnike s stopnjo napotitve pod nujno ali zelo hitro. “Vsi ostali pacienti, katerim bo termin odpovedan, bodo o drugem datumu obveščeni v najkrajšem možnem času,” so navedli.

V bolnišnici trenutno ne primanjkuje opreme, ventilatorjev in prostora, narašča pa število okuženih tako med zdravniki kot med medicinskimi sestrami. “Situacijo ta trenutek kadrovsko še obvladujemo, v proces pa že vključujemo specializante in tudi nekaj študentov višjega letnika Zdravstvene fakultete,” pišejo v sporočilu.

Vse, ki prihajajo v novomeško bolnišnico, pozivajo, da se držijo navodil: nosijo masko, vzdržujejo varnostno razdaljo, razkužujejo roke in so odkriti glede simptomov, ki so morebiten znak covida-19.

“To, da nimate vročine, ne pomeni, da ste vzeli sredstvo za zbijanje vročine, preden ste šli od doma, pomeni, da tega zdravila sploh niste potrebovali,” so opozorili in poudarili, da je pomembno v največji možni meri preprečiti vdor virusa med zaposlene v zdravstvu. “Le tako bomo zmogli preživeti ta zimski čas tako, da bodo bolnišnice lahko še naprej nudile pomoč občanom in državljanom,” so navedli.

Iz Splošne bolnišnice Celje prav tako sporočajo, da so zaradi večjega števila covidnih bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, reorganizirali delovanje in omejili izvajanje nenujnih zdravstvenih storitev, kar pa poteka postopno in selektivno.

Zaradi kratkega časovnega okvira, v katerem spreminjajo organizacijo dela, in omejenih kadrovskih resursov o spremembi ne morejo obveščati vseh bolnikov. Zato do preklica velja, da bodo obravnavo v bolnišnici lahko opravili le tisti pacienti, ki jih bodo ponovno povabili na pregled, diagnostiko ali poseg. Ti pacienti bodo prejeli navodila o terminu izvedbe.

Vse ostale paciente, ki novih vabil ne bodo prejeli oz. jih osebje bolnišnice ne bo kontaktiralo, pa prosijo, da v bolnišnico ne prihajajo, četudi imajo stara vabila s termini za obravnavo.

Vsem pacientom, ki so glede tega v dvomu, predlagajo, da svoje vprašanje skupaj s kontaktnimi podatki (št. telefona) pošljejo na e-naslov: [email protected]. Odgovor, če bodo zdravstveno storitev lahko opravili, bodo prejeli v roku 24 ur oz. naslednjega delovnega dne.

Zadnje novice

Sorodne vsebine