23.1 C
Ljubljana
torek, 25 junija, 2024

Sindikata Fides in SDOS skupaj v boj za boljše delovne pogoje in višje plače, vlado pozivata k odgovornosti

Piše: C. R.

Sindikat Fides in Sindikat državnih organov Slovenije (SDOS) sta ta teden skupaj pozvala vlado k odgovornosti, medtem ko so njuni predstavniki izrazili medsebojno podporo pri stavkah na skupnem srečanju obeh sindikatov.

Kot so zapisali v skupni izjavi, predstavlja ta izraz medsebojne solidarnosti ključen korak v smeri nadaljnje borbe za boljše delovne pogoje in pravičnost na vseh področjih javnega sektorja. Ob tem je Damjan Polh, predsednik Fidesa, izpostavil, da je bil namen omenjenega srečanja ojačati enotnost in skupne trude za boljše pogoje dela. Ob tem je opozoril, da so trenutno pogoji dela v zdravstvu nevzdržni. Kot pravi so zobozdravniki in zdravniki preveč obremenjeni, delajo v neprimernih razmerah in so povrh vsega tudi slabo plačani. Vse to pa vodi do tega, da množično odhajajo v zasebni sektor ali v tujino.

Frančišek Verk, predsednik SDOS, in sekretar SDOS Renato Romić, pa sta poudarila, da je danes stanje na upravnih enotah preprosto nedopustno. To se odraža v pomanjkanju kadra, velikih zaostankih na področju uprave, zelo slabih plačah in tudi v pritiskih tujcev na okenca upravnih enot. Posebej pa je izpostavil, da izvaja Ministrstvo za javno upravo onemogočanje stavke, s tem, ko od vodstev in uslužbencev upravnih enot zahteva, da tudi med stavko opravljajo vse naloge upravnih enot. Po njegovih besedah s tem nezakonito posega v pravico do stavke.

Cilj srečanja je bil tako predvsem izmenjava izkušenj in podpora bodočim dejavnostim pri zagotovitvi boljših delovnih pogojev ter boljšega plačila. Kar se tiče pogajanj s trenutno levičarsko vlado, naj bi jih zaznamovala zavajanja, zakonske omejitve stavkanja in pa predvsem neresnost same vlade. Oba sindikata menita, da je to nesprejemljivo. »Zdaj je čas, da združimo moči in drug drugega podpiramo,« je ob tem izpostavil Polh in dodal: »Enotni bomo močnejši in vlada nas bo morala jemati resno.«

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine