15.2 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Sindikat vojakov Slovenije: Nedopustno »da obrambni minister duhoviči o zakonitem delovanju poveljnika sil in se na ta način posmehuje vsem pripadnikom Slovenske vojske«

Brigadir Miha Škerbinc je vložil ugovor na razrešitev s položaja, ki jo je na predlog načelnice Generalštaba SV Alenke Ermenc izvedel obrambni minister Karl Erjavec, poroča Večer. V sindikatu vojakov, kjer zastopajo Škerbinca, pravijo, da ta ni kršil svojih dolžnosti, zahtevajo tudi opravičilo Erjavca za izjavo glede streljanja na Postojno.

Erjavec je odredbo o razrešitvi podpisal na podlagi zakona o obrambi, z njo pa je Škerbinca razrešil s formacijske dolžnosti poveljnika sil v poveljstvu sil Slovenske vojske (SV). Razlog je bil med drugim to, da je konec marca prišlo do nočnega streljanja z najtežjimi kalibri na vadišču na Počku, ne da bi bila o tem po navedbah Erjavca obveščena ministrstvo in generalštab. Pri tem naj bi po Erjavčevih besedah prišlo tudi do ignoriranja “usmeritev ministra, da se po 23. uri ne izvajajo urjenja s težko oborožitvijo”.

Ker razrešeni poveljnik ne sme dajati izjav, ga v javnosti zastopata odvetnik in Sindikat vojakov Slovenije, ki ga vodi Gvido Novak. Slednji je za Večer izrazil prepričanje, da je razrešitev najvišjega poveljnika v vojski nezakonita, ker da je Škerbinc med nočnim streljanjem spoštoval vse predpise in usmeritve generalštaba. Da kršitev ni bilo, je po Novakovem prepričanju potrdila tudi načelnica na novinarski konferenci, ko je povedala, da je bilo streljanje izvedeno skladno z dogovorom med obrambnim ministrstvom in občino Postojna, ki pravi, da se razen v poletnih mesecih lahko strelja ponoči do deset dni mesečno, brez časovnih omejitev in omejitev kalibra orožja.

Kot so v sindikatu dodatno zapisali na spletni strani, je na Počku po dogovoru s postojnsko občino dovoljeno streljati tudi ponoči in takšne usmeritve “je od generalštaba za izvedbo vaje z ameriško vojsko poveljnik sil SV Škerbinc tudi dobil in se jih kot vzoren vojak v celoti držal”.

To je v svojem pisnem ugovoru na razrešitev, ki ga je objavil sindikat, navedel tudi Škerbinc. Pojasnil je, da je pri izvedbi vaje deloval v skladu z usmeritvami generalštaba, po katerih se na Počku strelja v skladu z dogovorom med občino Postojna in ministrstvom. Dodal je, da od samega ministra nikoli ni dobil navodil v zvezi s streljanjem na Počku, pa tudi sicer so v sindikatu vojakov prepričani, da minister takšnih navodil Škerbincu ne more dajati.

Da bodo streljanje izvajali tudi ponoči, so po navedbah Škerbinca vedeli tako na vladi kot ministrstvu in občini. Med drugim je bil obrambni minister podpisnik načrta skupnega usposabljanja s silami ZDA, kjer je bilo zapisano, kaj se bo dogajalo in s čim se bo streljalo, je zapisal. Del tega načrta je na spletni strani objavil tudi sindikat.

Škerbinc se je v ugovoru odzval tudi na nekatera medijska ugibanja, ali je bil razlog za njegovo razrešitev sum, da naj bi širil govorice o zdravstvenem stanju Ermenčeve. Kot je zapisal, je obveščevalno-varnostna služba ministrstva izvedla preiskavo ozadja “domnevno spornega dogodka”, po njej pa mu je bilo “pojasnjeno, da se govorice o moji vpletenosti in zlonamernosti določenih izjav niso potrdile”. Kot je navedel, je bilo tudi rečeno, da so bile njegove besede “vzete iz konteksta in da bi se bilo treba ukvarjati z motivi in viri teh izkrivljenih informacij o meni”.

Sindikat je sicer danes predsedniku vlade Marjanu Šarcu poslal tudi pismo, v katerem zahteva Erjavčevo opravičilo zaradi njegove izjave za Večer, ko se je vprašal: “Če vojska ne upošteva ukazov … Ali bodo naslednjič streljali na Postojno?” Po prepričanju sindikata je nedopustno, “da obrambni minister duhoviči o zakonitem delovanju poveljnika sil in se na ta način posmehuje vsem pripadnikom Slovenske vojske”. O izjavi so obvestili tudi vrhovnega poveljnika Boruta Pahorja, zahtevajo pa tudi nujno sejo odbora DZ za obrambo.

V. D.

Zadnje novice

Sorodne vsebine