28 C
Ljubljana
sreda, 28 julija, 2021

Sindikat policistov državo opozarja na kadrovsko podhranjenost

Sindikat policistov Slovenije (SPS) je na vlado, ministrstvo za notranje zadeve in vodstvo policije naslovil javno pismo, v katerem so vnovič opozorili na kadrovsko podhranjenost policijskih enot. Ob tem so opozorili na predsedovanje Slovenije Svetu EU v drugi polovici leta 2021, vlado pa vprašali, kako namerava do takrat izpopolniti primanjkljaj.

 

Kot so zapisali v sindikatu, na kadrovske težave opozarjajo že dlje časa. Te so izrazite zlasti na lokalni ravni, čeprav se posledice vztrajnega krčenja kadrov že poznajo tudi ne regionalni in državni ravni.

SPS je v zadnjih treh letih ostro nasprotoval predlogom skupnega kadrovskega načrta za državno upravo, ki število zaposlitev ohranja na ravni stagnacije. Letos so zahtevali tudi sklic izredne seje parlamentarnega odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, vendar, kot pravijo, zaradi ignorantske kadrovske politike vlade do slovenske policije, do sklica seje doslej ni prišlo.

Podatki o trendu kadrovskih razmer v policiji so po njihovem mnenju zaskrbljujoči in že na ravni kritične točke, zato tudi ne morejo več sprejemati argumentov predstavnikov policije v medijih, da se “tudi z manj policisti zagotavlja enaka raven varnosti državljank in državljanov Slovenije”.

Njihovi podatki namreč jasno kažejo na to, da je policija dosegla kritično točko. Kot trdijo, je deset policijskih enot zasedenih celo pod 65 odstotkov sistemiziranih delovnih mest, 20 pod 70, 34 pod 80, 31 policijskih enot pa pod 85 odstotkov sistemiziranih delovnih mest. Trend zmanjševanja števila zaposlenih v policiji se stopnjuje že od leta 2007, saj se je število zaposlenih v policiji iz 9490 znižalo na 8169 oziroma za dobrih 14 odstotkov.

Še bolj zaskrbljujoči so po njihovem mnenju podatki o predvidenem trendu upokojevanja policistov v prihodnjih letih, pa tudi podatki o številu novih zaposlitev niso vzpodbudni oziroma so celo zaskrbljujoči. Ob takšnem nadaljevanju trenda se jim poraja vprašanje o operativni sposobnosti posameznih policijskih enot.

Kot so ob tem opozorili v SPS, policijo v prihodnje čakata najmanj dva pomembna varnostna vidika, ki bosta terjala angažiranje večjega števila policistov – nadaljevanje in verjetno stopnjevanje migrantske krize ter predsedovanje Svetu Evropske unije v drugi polovici leta 2021.

Zlasti v zvezi s slednjim na podlagi podatkov o številu varovanj v času predsedovanja leta 2008 ugotavljajo, da bodo policijske enote ponovno soočenje z velikim številom odsotnosti policistov iz matičnih enot zaradi zagotavljanja varnosti različnim delegacijam ter varovanja različnih protokolarnih dogodkov.

Sindikat zato od države pričakuje, da bo takoj sprejela ustrezne in pravočasne ukrepe za zagotovitev normalizacije kadrovskih razmer. Predsedovanje je sicer oddaljeno še tri leta, vendar se je treba pravočasno zavedati dejstva, da proces izobraževanja novih policistov traja dve leti, so zapisali.

Ob tem so še opozorili, da od delodajalca pričakujejo, da bo spoštoval stavkovni sporazum in delovna mesta policistov v V. tarifni skupini, za katera zahteva poklic policista, presistemiziral v delovna mesta v VI. tarifni skupini.

Morebitno enostransko ravnanje delodajalca bodo v SPS razumeli kot novo kršitev stavkovnega sporazuma, zaradi česar od teh policistov ne bo mogel zahtevati izvajanja nalog varovanja ali nadomeščanja odsotnih policistov, za katere sam v sodnih postopkih trdi, da ti zanje niso izobraženi, so še dodali.

Zadnje novice

Sorodne vsebine