28.2 C
Ljubljana
sobota, 31 julija, 2021

Sindikat kmetov bo danes od Šarca zahteval odstop ministra Zajca

Predstavniki Sindikata kmetov Slovenije, ki se je zaradi vse pogostejših napadov volkov na rejne živali podal v organizacijo serije protestov, bodo danes odšli na sestanek s predsednikom vlade Šarcem. Sindikat opozarja na prepočasno izvajanje zakona o interventnem odvzemu medveda in volka, zahteva pa tudi tudi odstop okoljskega ministra Simona Zajca.

Sestanka pri Šarcu se bo udeležila tudi ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec, ki je skupaj z Zajcem pripravila interventni zakon, potem ko je izvajanje rednega odvzema preprečilo upravno sodišče. V času nerednega odvzema – odstrel volkov se zaradi pritožb nevladnikov na sodišču že večkrat ni izvajal – sta se namreč populaciji medveda in volka prenamnožili in razširili tudi prostorsko, posledično se povečujejo škode.

V državi je po ocenah okoli 1000 medvedov in 80 volkov (čeprav naj bi jih bilo po neuradnih in nepreverjenih podatkoh in domnevah sicer že okoli 200) , interventni zakon predvideva odvzem 175 medvedov (še 25 medvedov pa so predvidene izgube iz drugih vzrokov) in 11 volkov iz narave. Lovci so doslej uspeli odstreliti okoli 80 medvedov, volkov, za katerega veljajo posebni pogoji, pa nič.

Sindikat je doslej izvedel en protest, za minulo soboto napovedanega pa so prestavili za teden dni. Za prestavitev so se odločili, da bi vlada dobila še nekaj časa za vzpostavitev pogojev in dejanski začetek odstrela volkov, premier pa za razmislek o odgovornosti Zajca.

Zadnje novice

Sorodne vsebine