13.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 15 aprila, 2024

Sindikat Fides sporoča: Vlada nezakonito določa obseg zdravstvenih storitev

Piše: C. R.

Današnje določanje obsega zdravstvenih storitev z novim odlokom je nezakonito.  Z njim se posega v ustavno in zakonsko urejeno pravico do stavke, sporočajo iz sindikata Fides.

“V sindikatu Fides namreč ne vidimo pravne podlage, na kateri bi lahko vlada z odlokom določala obseg zdravniških storitev, ki sodijo v minimum delovnega procesa in s tem širila zakonsko določen obseg minimuma delovnega procesa,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Zakon o stavki v 2. odst. 7. člena določa »Z zakonom ali na zakonu temelječem odloku skupščine družbenopolitične skupnosti, ki določa dejavnosti in dela posebnega družbenega pomena, se predpiše način zagotavljanja pogojev iz prvega odstavka tega člena.«. Ta določba torej predvideva možnost, da se način zagotavljanja minimuma delovnega procesa določa lahko tudi z odlokom, vendar mora ta odlok temeljiti na zakonu, kar pomeni, da mora biti za takšen odlok oziroma določanje načina zagotavljanja pogojev z odlokom podlaga (pooblastilo) v zakonu. Takšnega pooblastila pa ni ne v Zakonu o zdravstveni dejavnosti in tudi ne v določbah Zakona o zdravniški službi, ki oba konkretno določata skladno s pooblastilom iz 2. odst. 7. člena Zakona o stavki nabor zdravniških storitev, ki sodijo v minimum delovnega procesa tekom stavke, dodajajo.

“Vlada se sedaj zelo očitno poslužuje nezakonitih postopanj in prisile za zaustavitev oziroma omejitev stavke,” so še zapisali.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine