16.5 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

Sedaj že nekdanji apostolski nuncij v Sloveniji posredno potrdil, da je bila zahvala predsednika Slovenske škofovske konference nadškofa Zoreta dosedanjemu premierju Miru Cerarju povsem odveč!

Ko je novinar Demokracije Gašper Blažič nedavno v svojem komentarju kritično ocenil vljudnostne poteze predsednika Slovenske škofovske konference ljubljanskega nadškofa Stanislava Zoreta v odnosu do novega premierja Marjana Šarca in njegovega predhodnika Mira Cerarja (komentar si lahko preberete TUKAJ, objavljen je bil tudi na spletnem portalu Časnik.si), so mu številni katoliški izobraženci ostro nasprotovali, češ da je nadškof ravnal pravilno, saj smo vendar v demokraciji.

 

Kot je znano, je bil naš novinar kritičen zlasti do zahvaljevanja Miru Cerarju za menda dobre odnose med državo in Cerkvijo v mandatu prejšnje vlade. Namreč, že v začetku mandata Cerarjeve vlade je bila izdana odločba ustavnega sodišča o financiranju zasebnih šol, ki pa še do danes ni uresničena. Tudi nova vlada v zvezi s tem ni dala zagotovil.

Očitno pa novinarjevo mnenje ni tako osamljeno, saj mu je v nedavnem intervjuju za radio Ognjišče pritrdil tudi sedaj že nekdanji apostolski nuncij v Sloveniji nadškof Juliusz Janusz, ki je nedavno zaključil svojo misijo v Sloveniji. V zvezi z odnosi med Cerkvijo in državo je med drugim dejal: »Ko sem imel poslovilni govor, sem rekel diplomatom: kar se tiče Cerkve smo uspeli mnogo urediti, v odnosih z vlado pa smo na ničelni točki. V teh letih se ni nič premaknilo; še več, šli smo nazaj. Če namreč vlada ne spoštuje niti svoje ustave, posebej 57. člena, ki govori o šolstvu, ne vem, kaj naj si mislim o njej. Da ne govorimo o sporazumu s Svetim sedežem, kjer je jasno napisano, da bodo katoliške šole dobile enako denarno pomoč kot državne šole. Ali lahko vlada, ki ne spoštuje svoje ustave, pričakuje, da bodo spoštovani mednarodni dogovori o raznih vprašanjih? Več ne bom rekel.«

Ostre besede, ni kaj. Nuncij sicer ni neposredno komentiral čestitke in zahvale sedanjemu in prejšnjemu premierju, je pa s svojim mnenjem dal vedeti, da je bila vsaj zahvala SŠK dosedanjemu premierju Cerarju povsem – odveč.

Upokojeni nuncij je komentiral tudi slovensko razdeljenost oz. težave s polpreteklo zgodovino: »Kristjani imajo zelo pomembno, bistveno vlogo. Jezus nas je namreč naučil, da moramo odpustiti in tudi pozabiti. To pa ne odveže tistih, ki so povzročali zlo in ubijali, da bi priznali krivdo, povedali, kjer mrtvi ležijo in da bi iskali spravo. Prave sprave pa ne dosežemo z postavijo nekega obeležja, kjer se niso uspeli dogovoriti niti o napisu. Na tem področju bo torej treba še veliko storiti, predvsem v luči pravičnosti. Ena in druga stran se morata resno lotiti dela. Če pa se 27 let po osamosvojitvi rojevajo komunistične stranke, z ideologijo, ki je uničila svet, povzročila več kot 100 milijonov žrtev na Kitajskem, v Rusiji, Laosu, Vietnamu, Romuniji, Albaniji… In v Sloveniji se kljub temu rodi nova komunistična stranka. Nobeden od prejšnjih voditeljev ni prišel pred zaslišanje in mislim, da je Slovenija edina Vzhodna država, ki tega ni storila.«

Celoten intervju z nuncijem si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine