12.8 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Sedaj tudi uradno: vrhovno sodišče ugodilo Novičevi zahtevi za varstvo zakonitosti

Vrhovno sodišče je ugodilo zahtevi za varstvo zakonitosti, ki jo je zoper obsodilno sodbo za umor nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta dr. Janka Jamnika vložil d. Milko Novič. Ali je sodbo razveljavilo ali je Noviča oprostilo, za zdaj ni znano, saj odločba o tem še ni napisana in vročena strankam, so povedali za STA.

 

Da je ugodilo Novičevi zahtevi za varstvo zakonitosti, je vrhovno sodišče potrdilo v sporočilu za javnost, v katerem je dodatno pojasnilo torkovo odločitev, da se Noviča izpusti iz zapora. Med drugim je v sporočilu zapisalo, da se “prekinitev izvršitve pravnomočne sodbe odredi, če se zahtevi za varstvo zakonitosti, ki je vložena v korist obsojenca, ugodi, kot je bilo v tem primeru, ali pa ko je podana zelo velika verjetnost, ki meji že na gotovost, da bo vložnik z zahtevo uspel”.

Na vrhovnem sodišču so za STA potrdili, da je vrhovno sodišče Novičevi zahtevi za varstvo zakonitosti ugodilo, da pa podrobnejše vsebine odločitve ne morejo posredovati, dokler odločba ne bo napisana in vročena strankam v postopku.

Javnosti so sicer posredovali tudi sklep, s katerim so v torek odredili, da se Noviča, ki je bil pravnomočno obsojen na 25 let zapora, izpusti na prostost. Iz njega je razvidno le, da se je sodišče za izpust odločilo na podlagi uveljavljanja kršitev pravice do obrambe. Sklep je sprejel senat vrhovnega sodišča, ki so ga sestavljali Branko Masleša kot predsednik ter Barbara Zobec, Kristina Ožbolt, Vesna Žalik in Mitja Kozamernik. Gre sicer razvpite sodnike iz nekaterih drugih zadev, med drugim Patria. Kot trdijo naši viri, je odločitvi sodišča botrovala napovedana internacionalizacija primera, saj bi šla zadeva na Evropsko sodišče za človekove pravice.

Zadnje novice

Sorodne vsebine