-3.1 C
Ljubljana
nedelja, 5 februarja, 2023

Sedaj tudi uradno: Šarec na koalicijska pogajanja povabil Levico; mu bo uspelo ustvariti novo SZDL?

V LMŠ so na koalicijska pogajanja sedaj tudi uradno povabili Levico, in sicer po tistem, ko so ugotovili, da je možnost pogajanj z NSi v drugem krogu iskanja mandatarja za sestavo nove vlade izčrpana. Kako bodo zdaj ravnali v Levici, v tem trenutku še ni znano.

 

Da bodo začeli pogajanja z Levico, je v torek zvečer na družbenem omrežju Facebook napovedal predsednik LMŠ Marjan Šarec. Predsedniki LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS so namreč na poziv NSi, naj se do ponedeljka odloči, ali se bo vrnila h koalicijskim pogajanjem, dobili negativen odgovor.

Predsedniki strank, ki si pod okriljem Šarca prizadevajo za oblikovanje koalicije, namreč v torek kljub nekaterim pričakovanjem k sodelovanju še niso povabili Levice, pač pa so najprej pozvali NSi, naj se dokončno odloči o možnosti oblikovanja koalicije. Kot je v torek pojasnil Šarec, so se za takšen sklep odločili zaradi doseženega napredka v vsebinskih pogajanjih z NSi in ker se jim zdi korektno, da NSi pove, ali sodelovanje s sredinskim peterčkom zanjo ostaja opcija.

Na odgovor NSi peterici strank ni bilo treba dolgo čakati, saj je predsednik NSi Matej Tonin že v torek popoldne na Twitterju zapisal, da NSi ne želi biti ovira koaliciji Marjana Šarca pri pogajanjih z Levico. Po zadnji odločitvi izvršilnega odbora NSi, da se umakne iz koalicijskih pogajanj, se okoliščine niso spremenile, je pojasnil.

Šarec je tako zvečer ugotovil, da je možnost pogajanj z NSi v drugem krogu iskanja mandatarja za sestavo nove vlade izčrpana, ter napovedal, da bodo začeli pogajanja z Levico, in to z “iskrenimi nameni”.

V skladu z napovedmi so v LMŠ danes Levici že uradno posredovali vabilo na pogajanja, so za STA potrdili v LMŠ.

Kako bodo ravnali v Levici, v tem trenutku še ni znano. Koordinator Levice Luka Mesec je sicer v torek predlog za nadaljevanje pogajanj z NSi ocenil kot neresen in neodgovoren. Ali so se v Levici kljub temu še pripravljeni pogovarjati o sodelovanju v Šarčevi koaliciji, pa Mesec še ni želel razkriti, je pa napovedal, da bodo vztrajali pri svojih zavezah.

Seveda pa ni dvoma, da bo Levica zelo težaven partner, predvsem zaradi svoje zaprisežene usmeritve proti kapitalu – ne glede na to, da so sami sicer kaviar-socialisti. Prav tako so zaostreni tudi odnosi med Levico in SD, že tako ali tako pa so dosedanje koalicijske stranke (SMC, DeSUS, SD) med seboj precej sprte.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine