1.5 C
Ljubljana
torek, 5 decembra, 2023

Sedaj dokončno jasno, da bomo stroške nasilnih protestnih shodov nosili davkoplačevalci – državno odvetništvo že umika tožbe

Piše: J. S. 

Državno odvetništvo je po umiku soglasja ministrstva za notranje zadeve glede tožb za neprijavljene shode te umaknilo, so pojasnili za STA. Ministrstvo je v sporočilu za javnost zapisalo, da bi sankcija v obliki naložitve stroškov policije imela zastraševalen učinek. Pomanjkljivost neprijavljenega shoda je že sankcionirana z globo, menijo.

Ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) je v četrtek sporočilo, da umika soglasje za tožbe, s katerimi je od domnevnih organizatorjev protestnih shodov terjalo povračilo stroškov policijskega varovanja. Državno odvetništvo je pred koncem lanskega leta v sodni postopek vložilo prvo takšno tožbo. Umik tožbe je sicer mogoč vse do konca glavne obravnave, so dodali, vendar sodišče glavnih obravnav v teh postopkih sploh še ni začelo.

MNZ je danes dodatno pojasnilo, da so predlog za umik že vloženih tožb prejeli od državnega odvetništva. Po preučitvi pravnih stališč državnega odvetništva in pravne službe ministrstva je soglasje podala ministrica Tatjana Bobnar.

Notranje ministrstvo dodatno pojasnjuje, da so posegi v ustavno pravico dopustni le, ko so nujni in sorazmerni, v tem primeru pa temu ni tako. Zgolj formalna pomanjkljivost, torej da shod ni bil prijavljen, ne utemeljuje stroškovne sankcije v smeri naložitve stroškov policije. Ta formalna pomanjkljivost je že sankcionirana s prekrškovno sankcijo v obliki globe, dodajajo.

Finančne posledice varovanja shoda, ki bi jih država naložila udeležencem shoda zaradi izvajanja ustavne pravice, bi bila nedopustno omejevanje, oziroma bi imela negativen, zastraševalen učinek. To je nedopustno tudi po mnenju državnega odvetništva, so poudarili na ministrstvu. Delovna skupina državnega odvetništva je zato že 29. marca ministrstvu svetovala, naj novih tožb ne vlaga, že vložene pa naj umakne, so dodali.

Dodatno je tudi varuh človekovih pravic navajal številne argumente, ki kažejo na nesorazmerne posege v svobodo pravice do zbiranja in združevanja ter na neutemeljenost tožbenega zahtevka. Tudi pravna služba ministrstva je ocenila, da obstaja večja verjetnost, da bi sodišče v obravnavanih primerih zavzelo stališče, da je z zaračunavanjem stroškov policije podan nedopusten poseg v konvencijsko pravico do svobode izražanja in združevanja ter do ustavne pravice mirnega zbiranja in združevanja.

Vlada je decembra 2021 sprejela obrazložena mnenja, da se tožbe vlagajo še v štirih dodatnih primerih. Ker te tožbe še niso bile vložene, bo ministrstvo še v tem tednu vladi predlagalo naj ta mnenja prekliče.

Režimski časopis Dnevnik je pred tedni poročal, da je vlada Janeza Janše kljub pomislekom državnega odvetništva tega prisilila, da je vložilo tri sodne zahtevke. Gre predvsem za tožbe zoper domnevnega organizatorja protestov Jašo Jenulla. Ena od njih se nanaša na stroške dela policije, ko so udeleženci na Trgu republike v Ljubljani mirno brali slovensko ustavo, so izpostavili na ministrstvu.

Bobnarjeva se je medtem sestala tudi z vodstvom obeh policijskih sindikatov. Ministrica je ob tem zagotovila, da bodo s sindikatoma ponovno vzpostavili spoštljiv, profesionalen in konstruktiven socialni dialog, so sporočili iz ministrstva za notranje zadeve.

Današnjega sestanka so se poleg ministrice za notranje zadeve udeležili še državna sekretarja Tina Heferle in Branko Lobnikar, vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjan Lindav, vršilec dolžnosti generalnega sekretarja Gregor Novak ter predsednik Policijskega sindikata Slovenije Rok Cvetko in predsednik Sindikata policistov Slovenije Kristjan Mlekuš.

Vodstvo ministrstva je podprlo delo policijskih sindikatov in pohvalilo njuno vlogo tudi v zadnjih dveh letih, ko sta opozarjala na kršenje vladavine prava, so zapisali v sporočilu ministrstva. No, odslej bo vse v najlepšem redu, saj je na oblasti prava opcija…

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine