5.7 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Še zadnji parlamentarni korak pred določitvijo datuma volitev

Državni zbor danes čaka še zadnji korak pred razpisom predčasnih parlamentarnih volitev. Poslanci bodo namreč na izredni seji dokončno ugotovili, da kandidata za mandatarja ni, s čimer bodo izpolnjeni vsi pogoji za razpis volitev. Te bo predsednik republike razpisal v soboto, o njihovem datumu pa se bo odločil danes zvečer.

Potem ko je predsednik republike Borut Pahor konec marca DZ obvestil, da po odstopu Mira Cerarja s funkcije predsednika vlade ne bo predlagal kandidata za novega mandatarja, se je namreč v torek iztekel 14-dnevni rok, v katerem bi to lahko storili tudi poslanci.

A predloga za izvolitev mandatarja niso vložili v nobeni poslanski skupini, pa tudi nepovezani poslanec Janko Veber, ki se je sam ponudil za ta položaj, ni uspel zbrati zadostne podpore poslanskih kolegov. Tako se je DZ v sredo seznanil s sklepom, da nihče od kvalificiranih predlagateljev – torej poslanske skupine ali desetih poslancev – ni vložil predloga za izvolitev mandatarja.

Pahor pa mora z razpisom volitev počakati še na iztek 48-urnega roka, v katerem bi lahko DZ odločal o morebitnem tretjem poskusu iskanja mandatarskega kandidata. Ta se bo iztekel danes ob 16.06, poslanci pa imajo za vložitev predloga sklepa, da se izvedejo volitve predsednika vlade, čas do 12. ure.

Tedaj se bodo poslanci sestali na izredni seji. Če predloga, da se izvedejo volitve mandatarja, ne bo, bodo sejo prekinili in jo znova nadaljevali po izteku 48-urnega roka, torej po 16. uri.

O tem, da kandidata za predsednika vlade ni, bodo nato obvestili Pahorja, ki je že napovedal, da bo odlok o razpustu parlamenta in razpisu predčasnih volitev podpisal v soboto.

Ali bodo volitve 27. maja ali 3. junija, se Pahor še ni odločil, bo pa to po napovedi storil danes zvečer. Prej želi namreč še opraviti zaključne neformalne pogovore z vodji poslanskih skupin. Kot so pojasnili v Pahorjevem uradu, je predsednik republike pri določitvi datuma volitev sicer samostojen in neodvisen, a želi slišati različne argumente za izbiro datuma predčasnih volitev.

Zadnje novice

Sorodne vsebine