25.3 C
Ljubljana
sobota, 19 junija, 2021

Še vedno lahko glasujete za ddr. Klemna Jakliča, ki je kljub poskusu medijskega umora prišel v ožji izbor za najvplivnejšega pravnika leta 2019 v Sloveniji

Tako kot vsako leto doslej tudi to jesen ponovno teče izbor za najvplivnejšega pravnika v državi. Izbor poteka na spletnem portalu podjetja Tax-Fin-Lex, ki je osrednje spletno mesto v Sloveniji, kjer lahko na enem mestu najdete ažurne in med seboj povezane informacije z davčnega, računovodsko-finančnega in pravnega področja. Kandidati za najuglednejšega pravnika so sicer trije, prfesor s Pravne fakultete dr. Erik Kerševan, univerzitetni učitelj z Univerze na Primorskem v Kopru dr. Andraž Teršek in ustavni sodnik ddr. Klemen Jaklič.

 

Podjetje Tax-fin-Lex na svojem spletnem portalu ponuja razne strokovne članke in nasvete v zvezi z davki, strokovno vsebino z računovodsko-finančnega področja, obrazce, pravilnike ter vso veljavno slovensko zakonodajo v aktualni in preteklih verzijah (čistopisi) s povezavami na sodno prakso slovenskih sodišč. Njihov izbor za najvplivnejšega pravnika velja za enega najpomembnejših “priznanj” v svetu prava, težo pa ima tudi zaradi tega, ker je v glasovanje vključena laična javnost.

Letos je največ pozornosti med vsemi kandidati za najvplivnejšega pravnika požel prav ddr. Klemen Jaklič, ki je pred tedni povedal resnico o delovanju Ustavnega sodišča, zaradi česar je bil deležen koordiniranega napada s strani režimskih mainstream medijev, na njegovo stran pa so se postavili tudi nekateri bivši sodniki, ki pregovorno pripadajo levi politični sferi, kot je denimo dr. Matevž Krivic. Jaklič je bil tudi že v preteklosti tarča medijskega blatenja, ker je na socialnih omrežjih opozarjal na hibe sprego med levičarji in komunisti na slovenskem političnem prostoru.

Dr. Andraž Teršek je prav tako v ožjem krogu kandidatov za najvplivnejšega pravnika 2019. Foto: Demokracija.si.

Dr. Jaklič je sicer lani že prejel laskavi naziv za najvplivnejšega pravnika v državi. Med deset najvplivnejših so se v letu 2018 uvrstili še Vlasta Nussdorfer, dr. Miha Šepec, dr. Dominika Švarc Pipan, dr. Andraž Teršek, dr. Jurij Toplak, dr. Miro Cerar, dr. Verica Trstenjak, dr. Vasilka Sancin in Lucija Ušaj Šinkovec. Sploh prvič se je zgodilo, da se je med deset najvplivnejših pravnikov uvrstilo enako število žensk in moških.

Če bi ddr. Jakliča ljudje tudi letos izbrali za najvplivnejšega pravnika v državi, bi bila to velika zaušnica mainstream medijem, ki so ga napadli zaradi njegovih utemeljenih obtožb na račun kolega z ustavnega sodišča, dr. Mateja Acceta.

T. F.

Objava popravka

Spoštovani,

prosimo za objavo popravka na spodnji članek in za obvestilo o objavi:

https://demokracija.si/slovenija/se-vedno-lahko-glasujete-za-ddr-klemna-jaklica-ki-je-kljub-poskusu-medijskega-umora-prisel-v-ozji-izbor-za-najvplivnejsega-pravnika-leta-2019-v-sloveniji.html

In sicer: Tradicionalni izbor 10 najvplivnejših pravnikov, v katerega ožji izbor se je uvrstil ddr. Klemen Jaklič, že devetnajsto leto poteka na osrednjem pravnem portalu IUS-INFO (iusinfo.si).

Povezava do izbora: https://www.iusinfo.si/medijsko-sredisce/10-najvplivnejsih-pravnikov

Na osrednjem slovenskem pravnem portalu IUS-INFO se je 9. oktobra začel tradicionalni, letos že devetnajsti izbor »10 najvplivnejših pravnikov«, ki utečeno poteka v dveh delih. V prvem delu izbora, ki se je končal včeraj, so obiskovalci in uporabniki portala predlagali slovenske pravnice in pravnike, ki so vidno zaznamovali tekoče leto.

Organizatorji izbora smo prejeli več kot 100 različnih predlogov oziroma imen slovenskih pravnic in pravnikov, ki so bili letos po mnenju uporabnikov portala posebno prizadevni in prodorni pri svojem strokovnem delu. Med finalisti je tudi letos nekaj novih imen, sicer pa uveljavljeni pravniki z akademskega področja ohranjajo močan vpliv. Letos se je število pravnic ponovno zmanjšalo, saj so se med dvajseterico uvrstile samo štiri. Iz utemeljitev glasovanja smo lahko razbrali, da so predlagani pravniki letos prepričali predvsem z lastnostmi, kot so nepristranskost, argumentiranost, angažiranost in seveda strokovnost, posebno pogosto sta bila letos za posameznike izpostavljena pogum in pokončnost.

Med dvajset največkrat predlaganih pravnic in pravnikov, ki se bodo potegovali za naziv 10 najvplivnejših pravnikov 2019, so se po izboru uporabnikov portala uvrstili (po abecednem vrstnem redu):

dr. Sara Ahlin Doljak, dr. Matej Avbelj, Aleksander Čeferin, dr. Janja Hojnik, mag. Martin Jančar, ddr. Klemen Jaklič, dr. Erik Kerševan, dr. Rajko Knez,

mag. Matevž Krivic, Franci Matoz, dr. Marko Pavliha, dr. Ernest Petrič, Zvjezdan Radonjić, dr. Miha Šepec, Lucija Šikovec Ušaj, dr. Andraž Teršek, dr. Jurij Toplak,

dr. Verica Trstenjak, Jan Zobec in dr. Boštjan M. Zupančič.

V drugem delu izbora, ki na portalu IUS-INFO poteka do ponedeljka, 18. novembra, do 12. ure, bo vsak glasovalec lahko oddal svoj glas za eno oziroma enega izmed dvajsetih predlaganih pravnic in pravnikov, pri tem pa bo lahko dodal tudi vprašanje za izbranega kandidata. Po preštetju vseh glasov bodo 19. novembra na portalu IUS-INFO objavljena imena 10 najvplivnejših pravnikov v letu 2019.

Uvrstitev med 10 najvplivnejših pravnikov pridobiva vse večjo veljavo tako v pravni kot tudi širši javnosti. Družba LEXPERA, ki ureja in razvija portal IUS-INFO, bo vseh deset povabila na okroglo mizo, s katero se izbor tradicionalno končuje.

Na slovesnosti, ki bo v torek, 26. novembra, v ljubljanskem hotelu Slon, bodo najvplivnejši slovenski pravniki in pravnice prejeli priznanja ter v razpravi predstavili svoje poglede na različne aktualne teme in dogodke v slovenskem političnem, gospodarskem in družbenem okolju. Tako kot vsako leto pričakujemo zanimivo in polemično razpravo, ki jo bo mogoče spremljati tudi v živo na spletnem portalu rtvslo.si

Ø Glasovanje v letošnjem izboru

Ø Več o lanskem izboru in okrogli mizi

Lep pozdrav,

Toni Tovornik, univ. dipl. pravnik

urednik portala IUS-INFO

Zadnje novice

Sorodne vsebine