14.5 C
Ljubljana
sobota, 10 aprila, 2021

Se v policijskih vrstah pripravlja upor? Policijski sindikat upravičeno zahteva vrnitev turističnega kompleksa na Debelem rtiču, MNZ in vlada pa iščeta izgovore!

Nekateri slovenski mediji so včeraj poročali o zahtevi Policijskega sindikata Slovenije po vrnitvi turističnega kompleksa na Debelem rtiču. Gre za tisti turistični kompleks, ki ga je že prejšnja vlada pod vodstvom Mira Cerarja namenila za naselitev migrantov, čemur so mnogi nasprotovali – pa ne samo v Sloveniji, pač pa tudi v sosednji Italiji.

 

Kot poroča Žurnal24, je Policijski sindikat Slovenije na predsednika vlade Marjana Šarca in ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja naslovil zahtevo po takojšnji vrnitvi objektov na Debelem rtiču, namenjenim za počitniško dejavnost zaposlenih v službah v sklopu Ministrstva za notranje zadeve. Prav tako sindikat terja tudi začetek pogajanj za ponovno postavitev počitniških kapacitet Debelem rtiču za zaposlene, češ »petdeset let smo vlagali svoja sredstva«.

»Ugotavljamo, da ste brez posvetovanja, brez obveščanja in mnenja reprezentativnega sindikata v MNZ z organoma v sestavi enostransko posegli v socialno ekonomski položaj zaposlenih, in sicer na način, da ste počitniški dom Debeli rtič, v katerega se je 50 let namensko vlagalo sredstva iz proračuna MNZ in Policije ter celo namenska sredstva zaposlenih za počitniško dejavnost, brez utemeljenega razloga s Sklepom Vlade RS št. 21400-5/2015/12, z dne 16.7.2015 vključili v kontingentni načrt RS za zagotovitev nastanitve in oskrbe v primeru povečanja števila prosilcev za mednarodno zaščito,« je v sporočilu zapisal predsednik sindikata Radivoj Uroševič. Kot pravi sindikat, so enostransko, neutemeljeno, brez pravne podlage in brez socialnega dialoga edino letovišče na morju, namenjeno za regeneracijo, rehabilitacijo zaposlenih MNZ in organoma v sestavi, »ki so znaten delež sredstev prispevali kar sami za investicije pri gradnji počitniških kapacitet, ukinili in prenesli na razpolago Uradu vlade za oskrbo in integracijo beguncev«.

V policiji zato napovedujejo upor – kot pravi Uroševič, bodo uporabili vsa preostala pravna sredstva, če se vlada na navedene zahteve ne bo odzvala. Skratka, očitno smo pred resnim uporom v policijskih vrstah proti sedanji politiki »odprtih vrat« ter metanja denarja skozi okno za oskrbo migrantov. Zahteve po vrnitvi so se sicer pojavljale že prej, vendar so bile vmes volitve, policijski sindikat, ki je nedavno znova začel s stavko, pa je očitno čakal na to, kako bo ravnala nova vlada. Kot smo lahko pričakovali, politika sedanje vlade glede migrantov ni bistveno drugačna od prejšnje, ki je začela s projektom »migrantskega naselja« na Debelem rtiču. Prav zato je policijski sindikat svoje zahteve zadnje čase zaostril.

A kot kaže, niti vladi niti ministrstvu za notranje zadeve ni do tega, da bi naselje na Debelem rtiču vrnil policiji, ob tem pa se izgovarjajo, da kapacitete tako ali tako samevajo že tretje leto in da je bilo pred tem zanimanje za letovanje na Debelem rtiču zelo majhno. Ne glede na to, da migrantov za zdaj tam še ni, so tamkajšnje kapacitete namenjene njim in pri tem bo tudi ostalo – vsaj tako je mogoče sklepati iz odgovorov MNZ. Kot pojasnjujejo, zaposleni v MNZ-ju lahko uporabljajo druge počitniške enote MNZ-ja in tudi tiste, ki jih upravlja ministrstvo za javno upravo. Lep izgovor, ni kaj. Torej, počitniško naselje je prazno, ker služi kot »rezerva« v primeru morebitnega povečanega pretoka migrantov, zaposleni pa ga zaradi tega ne smejo uporabljati, za vzdrževanje pa moramo plačevati vsi davkoplačevalci. Zato je upor policijskega sindikata več kot upravičen!

Zadnje novice

Sorodne vsebine