13.6 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Še študenti FDV imajo Tanje Fajon vrh glave; dvorana je bila med njemim predavanjem tri četrt prazna

Evropska poslanka iz vrst Socialnih demokratov, Tanja Fajon, se je na svojem uradnem Twitter profilu pohvalila, da je nastopila kot predavateljica na Poletni šoli Fakultete za družbene vede v Ljubljani na temo populizma, ki ga očita zmagovalki zadnjih predčasnih državnozborskih volitev, Slovenski demokratski stranki, in njenemu predsedniku Janezu Janši. Čeprav se študenti niso odzvali v velikem številu oziroma je ostala dvorana milo rečeno na tri četrt prazna, pa je takšno odkrito politično obračunavanje z desnico na fakulteti, ki spada pod javno upravo in katere delovanje financirajo slovenski davkoplačevalci, zaskrbljujoče in razkriva veličino levičarskega aparata, ki skrbi, da študentom, ki se odločijo za študij na družboslovni fakulteti, že zgodaj zakoreninijo v glavi levičarske ideje in lažni strah pred desnico. Sporna poteza FDV prihaja nekaj dni potem, ko so se nekateri profesorji že znašli na tapeti kritikov, saj so se priključili skupini samooklicanih intelektualcev in pozivali proti koaliciji s SDS.

 

“Populizem je temna senca demokracije. Nujne so drzne, v prihodnost usmerjene politike, da prenovimo demokratično Evropo po meri ljudi. Študentom poletne šole na @FDVLjubljana sem poudarila, da so ključ do napredne Evrope enakopravnost, pravna država, spoštovanje človekovih pravic,” je na svojem uradnem Twitter profilu zapisala zloglasna Tanja Fajon, tista evropska poslanka, za katero smo pred letom dni prvi razkrili, da so njeno politično kampanjo financirala podjetja, ki jih financira ameriško-madžarski finančni špekulant George Soros. Užaljena Fajonova je napovedala celo tožbo proti Nova24TV in dosegla, da je posamezne novinarje obsodilo Novinarsko častno razsodišče, ki ga sestavljajo novinarji režimskih medijev RTV Slovenija, POP TV, Dnevnik, Delo in Večer.

Kot smo že poročali v petek, je Tanja Fajon kot edina evropska poslanka tudi manjkala na slavnostni inavguraciji Sobe Jožeta Pučnika v Evropskem parlamentu v Bruslju, po naših virih zato, ker se ji je zdel France Bučar primernejši kandidat za to, predvsem pa zaradi dejstva, da je Pučnik povezan s Slovensko demokratsko stranko. Zanimivo, da sta prišla celo Igor Šoltes in Ivo Vajgl, Fajonova pa si je po naših informacijah tudi prizadevala, da do inavguracije ne bi prišlo v mesecu maju, ko so bile na sporedu volitve.

Tanje Fajon kot edine slovenske evropske poslanke ni bilo na slavnostni inavguraciji Sobe Jožeta Pučnika. (Foto: Nova24TV)

Tanja Fajon si ni upala priti na slavnostno inavguracijo ob odprtju Sobe dr. Jožeta Pučnika

Njena bojazen je bila pravzaprav razumljiva; tako predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani kot tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in vodja največje poslanske skupine v EP, Manfred Weber iz Evropske ljudske stranke, so eden za drugim Pučnika razglasili za velikega Slovenca in Evropejca, ki je oče slovenske demokracije in državnosti ter je odločujoče prispeval k skupnemu evropskemu duhu. Tistim vrednotam in tradicijam, ki se jim želi Tanja Fajon s svojo promigrantsko multikulti politiko odpovedati. In takšna politika naj bi bila po njenem mnenju politika napredne Evrope, s katero zdaj “soli pamet” študentom na FDV.

Odzivi v komentarjih na njen tvit so bili pričakovano burni. “Kaj je zate pravna država???  Da ilegalnim migrantom ni treba spoštovati zakonov držav, kamor se pritihotapijo? Odgovori, kdo je zate ilegalni ekonomski migrant in kdo begunec. Pa koliko je v EU enih in drugih,” je zapisal eden od tviterašev. “Seveda, spoštovanje človekovih pravic, sploh tistih, kateri prihajajo iz tretjega sveta, naši ljudje pa drugorazredni,” je zapisala spet druga uporabnica. “Predavateljici primerno število obiskovalcev … Čudno, da si ni povabila svojih ljubečih migrantov. Nabito prazno,” pa je Fajonovo zbodla tretja komentatorka.

Bivša študentka FDV: Predavatelji so levičarji, ki vsiljujejo svoja prepričanja!

Fajonova je zbudila tudi nekatere študente Fakultete za družbene vede, ki se doslej niso upali oglasiti, da niso zadovoljni s tem, kako jim tamkajšnji profesorji vsiljujejo svoje politično prepričanje. “Kot študentka študije politike in države lahko povem, da od prvega dneva naprej profesorji zelo odkrito kritizirajo stranko SDS in Janeza Janšo. Predavatelji so levičarji, ki vsiljujejo svoja prepričanja kot edina verodostojna. In to naj bi bila demokracija,” se zgraža Julija Urbančič. Oglasil se nam je še en nekdanji študent Fakultete za družbene vede, ki sicer opozarja, da vseh profesorjev na fakulteti ne gre metati v isti koš, saj nekateri ostajajo na profesionalni ravni, je pa kot najbolj nekorektna izpostavil Igorja Lukšiča in Jerneja Pikala.

Številni študenti na FDV se pritožujejo, da jim profesorji vsiljujejo svoja levičarska prepričanja. (Foto: FDV)

Javnost z Janšo strašijo profesorji Milosavljević, Miheljak in Rajgljeva …

Med tistimi, ki se sicer javno najbolj izpostavljajo proti SDS, pa so Marko Milosavljević z novinarske katedre, Barbara Rajgelj, ki študente novinarstva med drugim uči tudi prava za novinarje, in Vlado Miheljak, ki v prvih letnikih praktično vse smeri že leta poučuje politično in socialno psihologijo. Vsi trije so prispevali svoje podpise v pismu vodjem levičarskih strank (bizarno so jih imenovali levosredinske), v katerem so jih pozvali, naj se ne povezujejo z Janezom Janšo. Pisali pa so SMC, DeSUS, Alenki Bratušek, SD in – res je – tudi skrajni Levici.

Pa je takšno javno izpostavljanje profesorjev, ki predavajo na fakulteti, ki je politično najbolj izpostavljena, upravičeno? 28. člen zakona o javnih uslužbencih, ki govori o načelu politične nevtralnosti in nepristranskosti, jasno pravi, da uradnik izvršuje javne naloge v javno korist, politično nevtralno in nepristransko, a FDV še zdaleč ni edini faks, kjer so nekateri profesorji nestrpni do desnice in cerkve ter niso sposobni povsem prikriti svojih svetovnih nazorov.

Barbara Rajgelj s svojo javno pojavo zbuja pozornost. (Foto: STA)

Rupel: FDV nekdaj servis v podporo partiji, 57 let kasneje se ni veliko spremenilo

FDV letos sicer zaznamuje 57-letnico ustanovitve in 52 let družboslovnega raziskovanja. Politično najbolj izpostavljena slovenska fakulteta je izobrazila dvaindvajset ministrov in ponuja mednarodno primerljivo znanje. Nekdanja partijska šola pa je še danes “ideološko središče levice”, dodaja prvi slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel. “Tam delujejo tudi dobri strokovnjaki in pedagogi, ampak pečat starih časov je ostal. Ko sem se leta 2000 vrnil iz ZDA, sem na FDV še predaval, vendar so me pregnali z nekakšno histerijo proti Natu. Je pa bila FDV bogato financirana in popularna v očeh levičarskih strank (SD in LDS, op. p.),” je pred časom za Dnevnik še komentiral Rupel. Na fakulteti so vse njegove očitke zavrnili.

Kako gledajo na obtožbe svojih študentov na Twitter omrežju, da so profesorji nestrpni do desnice, smo pobarali tudi vodstvo fakultete, natančneje njeno novo dekanjo Moniko Kalin Golob z novinarske katedre. Odgovore na vprašanja še čakamo.

T. F.

Zadnje novice

Sorodne vsebine